Sushi v ešusu

Sushi v ešusu

Ačkoliv někdo si sushi představuje jako jídlo exotické a složité, příprava není těžká, ani dlouhá a lze to zvládnout i v ešusu.

Sushi v ešusu

Při cestování Černou Horou jsme se rozhodli oslavit mé narozeniny  netradičním způsobem, a to přípravou sushi v ešusu. Kvůli deštivému počasí, nebo příjezdu do kempů za tmy padlo místo přípravy na odpočívadlo u silnice. Nápad se zrodil již v Čechách, takže řadu surovin jsme  vezli s sebou. Ne všechno by bylo možné koupit v místních supermarketech.  Popíšu zde postup, jakým jsme postupovali my, a musím říct, že výsledek byl zdařilý. Je nutné dodat, že se jednalo o maki sushi.

Potřebné suroviny na sushiPotřebné suroviny na sushi

Na přípravu je dobré mít: vodu na vaření, sushi rýži, zeleninu a ryby (výběr dle chuti a nabídky v místě pobytu), sushi řasy, sojovou omáčku, wasabi, naložený zázvor, kaviár a rýžový ocet. Kromě potravin: ešus, opravdu ostrý nůž, sushi rohožku (my použili takové rohožkovité prostírání na stůl), kus potravinářské folie, hůlky a mističku na sojovku.

Příprava sushiPříprava sushi

Postup: Ideální je rýži propláchnout kvůli odstranění přebytečného škrobu. Bez síta a tekoucí vody to ale není snadné. Je možné v ešusu rýži promíchat s vodou a pak opatrně slít mezerou mezi ešusem a víčkem. Rýže se však pak musí dát někam na stranu, aby se dala v ešusu přivést voda k varu. Na 1litr vody připadne asi 1/4kg rýže. Návod na přípravu rýže bývá na zadní straně sáčku a může se trochu lišit, podle typu výrobku. Vaříme do měkka. Po slití přidáme asi čajovou lžičku sushi octa a řádně promícháme. Připravíme rohožku, na kterou položíme potravinářskou folii a řasu hrubší stranou vzhůru. 

Na řasu pokládáme rovnoměrně rýži, přičemž asi 3cm jednoho okraje necháme volné. Efektní je potřít rýži tenkou vrstvou červeného kaviáru. Doprostřed pak naskládáme na plátky nakrájenou zeleninu jako je okurka, avokádo, paprika a kousek ryby, v našem případě jsme použili celou krabí tyčinku. Na prázdný okraj řasy se poklade několik zrnek rýže na slepení a celé se to pak zaroluje jako roláda a utemuje sushi rohožkou. Řasa se dá nahradit červeným nebo černým kaviárem, nebo sezamovým semínkem. Je to levnější varianta. V takovém případě se rýže klade na folii a v kaviáru či sezamu se rolka poté obalí. Ostrým nožem krájíme rolku na kolečka asi 2,5cm silná. Aranžujeme na víčko ešusu společně s wasabi a zázvorem. Hůlky jsme si vyrobili z klacíků větví z nedalekého stromu. Pohledy ostatních návštěvníků odpočívadla byly trochu překvapené, ale výsledek stál za to.

Takže přejeme hodně štěstí a dobrou chuť!

HedvabnouStezku.cz založili cestovatelé pro cestovatele, o velkých horách píšeme na Velehory.cz. Své zážitky cest můžete sdílet s přáteli také v Klubech cestovatelů. Nejlepší outdoorové filmy pak uvidíte na festivalu Expediční kamera možná i ve vašem městě. Nejširší výběr map a knih najdete v našem eshopu. Z příjmů z těchto aktivit podporujeme Expediční fond – i vy můžete přihlásit svůj projekt.

Zkušenosti čtenářů

Jitka

Nadpis mě okamžitě zaujal…také jsem absolvovala tento kulinářský koncert (také na své narozeniny) 🙂 Bylo to na jedné krásné skryté plážičce na Novém Zealandu. Rychle se blížící příliv nás ale s přítelem v půlce rolování vyhnal z úkrytu. Utíkali jsme až za námi sushi rohož vlála 🙂 Je pravda, že pohledy ostatních nás neminuly. Ale sushi a vůně moře…pohádka 🙂

Jitka

Nadpis mě okamžitě zaujal…také jsem absolvovala tento kulinářský koncert (také na své narozeniny) 🙂 Bylo to na jedné krásné skryté plážičce na Novém Zealandu. Rychle se blížící příliv nás ale s přítelem v půlce rolování vyhnal z úkrytu. Utíkali jsme až za námi sushi rohož vlála 🙂 Je pravda, že pohledy ostatních nás neminuly. Ale sushi a vůně moře…pohádka 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí