Švédská kuchyně je založená na mléčných výrobcích, hovězím, kuřecím i vepřovém masu, mořských plodech a také na zelenině, bramborách, které jsou nejčastější přílohou, a bobulovinách, jako jsou brusinky.
Snad nejznámějším švédským pokrmem jsou rozhodně masové kuličky, jak je známe z řetězce IKEA, které se podávají nejčastěji s bramborami či hranolky a brusinkovou omáčkou.
Dalším známým švédským kulinářským počinem jsou pak tzv. Surstromming, kterým se často přezdívá biologická zbraň v konzervě. Již od 16. století si Švédové pochutnávají na zkvašených sledích naložených v konzervě. Tato lahůdka vznikla poté, co se švédský král Gustav I. Vasa nedohodl na dodávkách soli. Vznikl pak problém, jak uchovávat ryby, a řešením byla právě jejich fermentace.
Poznávacím znamení kvašených sleďů je rozhodně jejich zápach, odtud ostatně pramení ona přezdívka o biologické zbrani. Takto uchovaní sledi se konzumují nejčastěji s cibulí a chlebem. Není dobré konzervu otevírat doma, mohlo by trvat i několik dnů, než se zápach vyvětrá. Není tedy divu, že je na mnoha místech zakázáno tuto lahůdku konzumovat. Rozhodně si konzervu surstrommingu nesmíte vzít s sebou do letadla a to ani do zavazadlového prostoru. Také bývá slušností upozornit své okolí předtím, než si hodláte zkvašené sledě dopřát.
Oblíbené jsou rovněž zapečené brambory s masem a cibulí či jitrnice. Švédové mají hned několik druhů chleba, který jedí snad ke všemu. Typickým fastfoodovým jídlem je pak tzv. Tunnbrodrulle z chlebové placky, ve které je zabalená bramborová kaše, párek a zelenina.
Švédové si potrpí na tvrdé sýry. Nejraději pak mají kombinaci tmavého pečiva s plátkem sýra a brusinkovou marmeládou. Švédové také patří mezi nejnáruživější konzumenty kávy na světě. Ke kávě, kterou pijí poměrně silnou, je pak dobré si objednat například tvarohový koláč ostkaka, vafle, palačinky či koláč se sezónním ovocem.
Typickou formou servírování jídla je, jak už ostatně název napovídá, švédský stůl. Ze švédských alkoholických nápojů je ve světě rozhodně nejznámější Absolut Vodka. Švédové rovněž vyrábějí množství druhů piva, oblíbené jsou mikropivovary. Pití alkoholu na veřejnosti je ve Švédsku zakázáno. Rovněž prodej silnějšího alkoholu je omezen na specializované obchody.
Na aktualizaci online průvodce se podílelaKateřina ČervenkováaMartina Lipenská.