Čím je Paco de Lucia ve flamencové kytaře, tím je Duquende ve zpěvu. Hudební partnerství obou mistrů začalo před 15 lety a trvá dodnes. Duquende vyniká v té nejhlubší esenci flamenca zvané cante jondo, tedy v „hlubokých písních“.
Pot, mouchy a píchlé duše jsou daň za cyklistiku v Pyrenejích. Získáte ale tolik, že vám to vůbec nebude vadit. Odlehlé hory totiž rozhodně nejsou tak zasažené turismem jako Alpy.
Toledo je někdy zastíněno Madridem. V kontrastu k němu je ale dokonalým synonymem bohaté historie, starobylosti a středověké krásy s nádechem Orientu.
KANÁRSKÉ OSTROVY: Podívejte se na krátký dokument z ptačí perspektivy (VIDEO)
Třicet kilometrů dlouhá vápencová bariéra pohoří Serra del Cadí byla pro mne vždy nedostižnou výzvou. Spatřil jsem je mnohokrát při svých toulkách v Pyrenejích – osamělé, vzdálené a tak trochu tajemné hory.
Rozhoduji se pro Camino Norte na poslední chvíli. Důvody: méně lidí, cesta podél moře, levnější letenky, chladnější počasí. Letenky kupuji přes www.sidestep.com
Přirozenou hranici Španělska a Francie tvoří nádherné a respekt budící vrcholky Pyrenejí. Právě nedaleko této přirozené hranice jsou dva výchozí body nejznámější verze Svatojakubské cesty – Saint-Jean-Pied-de-Port a Puerto de Somport. Tentokrát se projdeme právě po prvních úsecích trasy a kousek z ní i odbočíme, abychom autonomní oblasti Navarru a Aragonii poznali co nejvíce do hloubky. Podíváme se na zelené vrcholky hor, do historických měst i zapadlých horských vesniček, v nichž je ve srovnání se závěrečnou Galicií poutníků ještě dosti poskrovnu.
Dovedete si představit článek o Barceloně, v němž nepadne jméno Gaudí? Já také ne, ledaže by to byl článek o fotbale. A tak na něj dojde i tentokrát. Nicméně Barcelona opravdu není jenom Gaudí. Proč tedy nezačít jednou úplně jinak?