Sáva je krásná slovinská výletní řeka

Sáva je krásná slovinská výletní řeka

Řeka Sáva je nejdelší a také jednou z nejdůležitějších slovinských řek. Vzniká soutokem dvou zdrojnic u městečka Radovljica, které jsou zejména českým vodákům hodně známé.

Soča: slovinská kráska, do níž se zamilovávají vodáci

Soča: slovinská kráska, do níž se zamilovávají vodáci

Soča je průzračně čistá řeka vytékající z jeskynního systému v Julských Alpách. Tahle kráska nás okouzlila natolik, že letošní léto bude už čtvrtým celým létem, které na ní s Bety strávíme.

Po stopách bájného slovinského Zlatoroga

Po stopách bájného slovinského Zlatoroga

Jen málokterá země se dokáže pochlubit takovou úctou ke svému přírodnímu bohatství jako Slovinsko. Tato nejsevernější z bývalých jugoslávských republik si ho dokonce váží natolik, že si symboly horstva a vodstva zvolila jako hlavní motiv svých státních symbolů – znaku a vlajky!

Nádherný kaňon: Korita Mostnice v Julských Alpách

Nádherný kaňon: Korita Mostnice v Julských Alpách

Pokud se podivujete nad měkkým „i“ v názvu, tak vězte, že chyba to není. Slovinsky slovo korita značí soutěsku. A pokud se do Julských Alp vydáte a korita Mostnice navštívíte, budete se podivovat ještě víc.

Slovinsko 2010 aneb Když se snáší déšť a Koně moje hyjééé

Slovinsko 2010 aneb Když se snáší déšť a Koně moje hyjééé

Závěr: Ujeli jsme ….km, stálo nás to……Kč, ale néééééé od konce se nezačíná přece, tak jedem od začátku! Tak jsme si takhle (klasickej začátek cestopisu, co?) s Martíkem jednoho dne říkali, co s prodlouženým víkendem v červenci, a napadlo nás se podívat do nějakejch slovinskejch kopečků.

Expedice Kačna jama i letos slaví úspěchy
Národní parky a přírodní skvosty

Expedice Kačna jama i letos slaví úspěchy

V srpnu se vydala mezinárodní expedice organizovaná Plánivskou skupinou opět do slovinského podzemí. Díky letošním poznatkům bude možno na příští rok naplánovat rozhodující útok potápěčů na koncový sifon a další průzkum za ním.

Čekají nás nové objevy v jeskyni Kačna Jama?
Aktuality

Čekají nás nové objevy v jeskyni Kačna Jama?

Objevování druhé nejdelší slovinské jeskyně zdaleka nekončí. Cílem letošní třítýdenní mezinárodní expedice bude průzkum pokračování Chodby za zrcadlem, která byla objevena v létě roku 2009.

Čeští vojáci v podzemí slovinského Krasu

Čeští vojáci v podzemí slovinského Krasu

Za první světové války probíhaly ve slovinském Krasu těžké boje. Jakou stopu zde zanechali čeští vojáci? To zkoumala česká výprava podpořená Expedičním fondem.