[cut]87% obyvatel Rumunska se hlásí k pravoslavnému vyznání, k římsko-katolické církvi patří 4,7% obyvatel,bez vyznání je 0,1% obyvatel. V zemi převažují Rumuni (90%), dále zde žijí Maďaři (7%), Romové (2%) aNěmci.[/cut] V oblasti Banát žije početná česká komunita.
Rumunská kuchyně je velmi pestrá, pikantní a vydatná. Navíc je plná zeleniny, které je tu dostatek. Nejoblíbenější potravinou je pórek, následuje dobré hovězí, telecí a kuřecí maso, které se většinou podává grilované. Mezi typická rumunská jídla patří řada polévek, například ciorba, což je polévka uvařená ze zkvašených otrub, uzeniny, brambor a hovězího nebo kuřecího masa. Další specialitou místní kuchyně je dušené maso tachitura moldoveneasca nebo mititei, maso zalité ostře kořeněnou omáčkou. Specialitou z oblasti delty Dunaje je kapr na grilu. Bezmasá jídla jsou cascaval pane, neboli obalovaný smažený sýr, a castraveti, salát z rajčat a kukuřice. Mezi typické dezerty patří placinta pirožky a papanasi tvarohové dortíky. Národním nápojem je tzuica (švestková brandy). Má několik druhů, které se rozlišují podle síly, chuti a lokality, ze které pocházejí. Nejsilnější je tzuica de Bihor, známá také jako palinca. Velmi proslulá a chutná jsou rumunská vína, která obdržela několik mezinárodních ocenění. Uznání získala zejména vína pinot noir, cabernet sauvignon, ryzlink, pinot gris a chardonnay. Většina vín se podává se sodovkou a oblíbené je i svařené víno. Populární je také pivo. Rumunské pivo není vůbec špatné a navíc je velice levné.