První zkušenosti začínajících průvodců jsou vždycky kruté. Opravdovou perličkou je ale absolvovat svůj první zájezd se skupinkou pacientů psychiatrické léčebny.
Nádherné rumunské pohoří skrývá nejen klid a romantiku, ale i nepořádek způsobený turisty i místními. Proto si horalé rozmyslete, kam si odskočíte!
„Alláh Akbar“ zní krajinou i lehce orientálními městy Balkánu s jakousi samozřejmostí. Aby ne! Mešity jsou tu doma pěkných pár staletí. Některé uchvacují svou nádherou už jen nevěřící, jiné jsou však dosud velmi živé.
Malebné české vesnice v rumunském Banátu se rok od roku mění a vylidňují. Naději pro ně ale představují místní lidé. Ti se ještě nevzdali a bojují ze všech sil za zachování tohoto krásného a unikátního místa.
Pondělí velikonoční? V sedm ráno slyším dupot. Kluci vtrhnou do chalupy, vytáhnou nás ze spacáků a ženou na dvorek. Tady nás čeká to nejmokřejší a nejstudenější probuzení. „Chtěly jste vidět naše tradice,“ smějí se do našich vytřeštěných očí.
Tradiční festival v rumunském Banátu tento rok nabude nové podoby. Vesnička Eibenthal se v poloviě srpna promění díky hudebníkům, jako je Jan Budař, Mňága a Žďorp, Divokej Bill nebo Lucie Redlová. Budete-li chtít, můžete se s nimi rozjet do Rumunska ve společném autobuse!
Když se řekne hřbitov, vybaví se každému velmi podobná představa. V některých zemích ale mají o hřbitovech úplně jinou představu než my.
Župa Maramureš se nachází na severu Rumunska při hranicích s Ukrajinou a je považována za jednu z nejopuštěnějších oblastí země. I na počátku jednadvacátého století příroda zachovává svůj divoký ráz.