Je brzy ráno. Noční chlad se ještě drží při zemi, ale blankytně modré nebe slibuje teplý den. Batoh na záda, dotáhnout pohorky a můžeme vyrazit.
Právě nyní jaro láká do parků a zahrad snad více než kdy jindy: zažijte jarní probuzení v Sasku, zemi zámků. Vše se zelená a kvete, parky a zahrady se ukazují ve své plné kráse.
Motorový člun u městského přístavu Senftenberg (c) Tourismusverband Lausitzer Seenland, Nada Quenzel Mezi Prahou, Drážďanami a Berlínem probíhá jedinečná transformace: celý region někdejších hnědouhelných dolů se mění v prázdninový ráj.
Lidé opět zapalují velikonoční ohně, aby tak symbolicky mohlo staré vzplanout, zatímco toužebně je očekáváno něco nového. Po celém Braniborsku se pod hasičským dohledem u hřejivých plamenů radují hosté od okresu Uckermark na severu až do Lužických jezer na jihu této spolkové země okolo Berlína.
K řece Nise mám niterný vztah. Okna našeho domu v Jablonci nad Nisou směřují ke křižovatce ulic výmluvných názvů: Vodní a U Nisy; podél Nisy chodím každý den do práce a pramen Nisy na úpatí Černé Studnice je naším oblíbeným výletním cílem.
Město, které si svou výstavou documenta, svého druhu nejvýznamnější a nejtradičnější na celém světě, získalo renomé jako centrum současného umění.
V oblasti Lužice jsem projela již leckterou cestu i necestu. Euforie mé první expedice sítí stezek mezi třemi tisíci rameny Sprévy spojená s nostalgií výletů a la NDR si vysloužila nejvyšší příčku v žebříčku mých top tras.
Letos uplyne přesně 750 let od chvíle, kdy se začala psát historie kláštera Neuzelle, jenž se nachází severně od českých hranic v německé spolkové zemi Braniborsko, asi tři a půl hodiny jízdy autem od Prahy.