Kuchyně

Kuchyně ostrova Mallorca je spjata s její historií a národy, které na ostrově žily. Najdeme v ní stopy španělské, italské, ale především arabské kuchyně.

Typickým mallorským předkrmem je Pa amb oli, doslova chléb s olivovým olejem. Nemusí se jednat jen o chléb, může to být třeba i bageta, vždy je však potřena či pokapána olivovým olejem, posolená, někdy namazaná česnekem, podává se například s rajčaty, sýrem a šunkou.

Jako předkrm si můžete objednat i Tapas nebo Racions. Jedná se malé porce běžných jídel (racions jsou o něco větší než tapas) a různé „chuťovky“, např. plněné olivy, nakládané ryby, grilované sardinky a ančovičky, mořské plody, šneci (caracoles), zeleninové i ovocné saláty, sýry, sušenou šunku, typické mallorské uzeniny, paštičky, slané koláčky.

Na Mallorce se vaří polévky zeleninové, luštěninové a vývary z masa a ryb. Zcela jiné jsou polévky označované jako Sopas mallorquinas, daly by se přirovnat k pokrmům, které se označují jako jídlo z jednoho hrnce. Jsou to husté vývary ze zeleniny a masa, podávané s usušeným chlebem, servírované v tradiční hliněné nádobě greixonera. Zejména v letním období je oblíbené gazpacho, studená polévka z rajčat, pocházející z Andalusie.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: