Běžné jsou prvky nejen místní, ale i srbské kuchyně. Především si pochutnáte na kyselém mléce a mléčných výrobcích, převážně z ovčího mléka. Velmi dobrý salát je z rajčat, okurek a paprik, posypaný ovčím sýrem, který známe z Bulharska pod jménem ovčí salát (u nás šopský). Místní specialitou je tafče, vařená fazole, zhuštěná a zapečená s pokrájenou cibulí.
U jezer určitě je dobré ochutnat místní ryby, pečené na ohni. Jako v celé bývalé Jugoslávii, i zde je možné se najíst pršutu (syrová uzená šunka), pod vlivem srbské kuchyně se jí hodně čevapčiči, ražniči (šašlik), džuveč (pečené hovězí a beraní maso s rýží a zeleninou), sarma (zelné listy, plněné masem ), pljeskavica (placka z mletého masa, velmi pikantní). Z polévek (čorba – na rozdíl od cernohorské nebo chorvatské supy je hustější) se jí rybí (u vody), zeleninová apod.
K jídlu se pije Rakija a za ochutnání určitě stojí místní vynikající víno (proslavená je místní odruda Tikveš ).Od tureckých dob se pije hodně káva.