Kuchyně

Litevská kuchyně je chutná, ale také poměrně těžká a kalorická, pro našince zvyklého jíst vepřo-knedlo-zelo by však neměla představovat žádný problém. Základními ingrediencemi litevských jídel jsou předevšímbrambory, řepa, zelí, hrách, obiloviny a houby, pak také mléčné výrobky. Litevská kuchyně se hodně podobá té východoevropské.

Za litevský národní pokrm by se daly označit tzv. cepelinai, které velmi blízce připomínají naše bramborové knedlíky. Cepelinai se servírují na slano i na sladko, s masem či třeba s tvarohem. Navrch bývají tyto knedlíky zalité ještě rozpuštěným máslem či dokonce sádlem a také tučnou smetanou.

Podobná jsou také jídla blynai, bramborové placky polité smetanou podávané s mletým masem či nastrouhaným jablkem, nebo plněné knedlíčky koldunai s masem, sýrem či houbami. Kibinai jsou plněné skopovým masem s česnekem, další litevskou specialitou jsou plněné knedlíčky s brusinkami šaltnosiukai, v překladu malé studené čumáky.

V restauracích určitě narazíte také na studenou a osvěžující polévku šaltibarščiai, což v překladu znamená studený boršč. Pod názvem barščiai se pak ukrývá teplá verze boršče. Oblíbená je i okurková nebo zelná polévka. V přímořských oblastech můžete ochutnat sušené ryby žuvis nebo například sledě na zelenině.

Milovníci koláčů si v litevských pekárnách přijdou na své, za pár drobných zde můžete koupit výborné a neuvěřitelně bohaté koláče s meruňkami, jablky, švestkami a dalším ovocem. Z dalších sladkostí stojí za zmínku rozhodně šakotis, vrstvený koláč podobný německému Baumkuchen. Dalším tradičním dezertem je pak tinginys ze sušenek, másla, kokosu, cukru a kondenzovaného mléka.

Z nápojů jsou v Litvě velmi oblíbené alkoholické mošty ze všech možných druhů ovoce, které si poměrně levně můžete koupit v plechovkách ve všech supermarketech. V Litvě budou spokojení rovněž pivaři. Pivu se zde říká alus a za nejlepší značky jsou považovány Kalnapilis a Švyturys. Ze silnějších alkoholických nápojů můžeme jmenovat například litevskou vodku a medovinu – midus. Litevskou zajímavostí je gira – kvašený nealkoholický nápoj, který se běžně prodává rozlévaný ze sudů v pouličních stáncích. Gira připomíná ruský kvas a vyrábí se z obilovin, kmínu, rozinek, jahod či dokonce březové mízy. Chuť tohoto nápoje je velice specifická a nemusí zachutnat každému, proto nejprve doporučuji ochutnat velmi malé množství.

Na aktualizaci online průvodce se podílela Kateřina Červenková (novinářka a turistický průvodce na volné noze).

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: