Covid, zdraví a bezpečnost

28. 6. Kyperská republika zařadila ČR na seznam zelených zemí. Češi tedy nemusí po příletu na Kypr prokazovat negativním testem. Na zeleném seznamu jsou také například Slovensko, Rakousko, Polsko a Německo. Pro vstup do země je potřeba vyplnit příjezdový formulář. Namátkově můžete být vybráni na test po příletu, který hradí kyperská strana.

9. 6. Na Kypru se dnes znovu otevřela kontrolní stanoviště mezi jižní a severní částí ostrova, která uzavřela pandemie covidu-19. Uvolnil se tak pohyb mezi řeckou a tureckou částí, uvedla agentura Reuters. Cestující se budou muset při přechodu mezi územími prokázat negativními testy na koronavirus.

2. 6. Před cestou nutné absolvovat PCR test a vyplnit Cyprus Flight Pass. Následně absolvovat PCR test po příletu  na Kypr na vlastní náklady. Před cestou do ČR nutný test, následuje karanténa ukončitelná do 5 dnů PCR testem.

16.10.2020 Cestující z ČR mají vstup zakázán.

Pomineme-li stále nevyjasněný konflikt mezi Kyperskou republikou a tureckou separatistickou oblastí na severu ostrova, pobyt na Kypru je relativně bezpečný. Kriminalita je zde velmi nízká. Při cestě na tento ostrovní stát je nutné počítat s tím, že v turecké části, která není mezinárodně uznána, bude turistům poskytnuta v případě nouze pouze omezená konzulární pomoc. 
Formálně má Kyperská republika nadvládu nad celým ostrovem, nicméně severní část spravuje Turecko.

Konflikt se stále nedaří vyřešit, přesto lze současnou bezpečnostní situaci v zemi se označit za stabilizovanou a zejména turistům prakticky nehrozí nebezpečí. K poslednímu incidentu došlo v roce 1996, kdy během střetů demonstrantů zemřeli dva lidé. 
Obě části Kypru stále dělí zelená linie mírové mise OSN, která na ostrově funguje již od roku 1964. Hraniční prostor je na mnoha místech zaminovaný, proto se civilistům výslovně nedoporučuje na toto území vstupovat.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: