Kuchyně

Na Kanárských ostrovech své chuťové pohárky nezklamete. Místní strava je totiž nejen moc dobrá a vydatná, ale také velmi zdravá.

Protože ostrovy leží v Atlantském oceánu, základem místního jídelníčku jsou ryby a dary moře. Až sem přijedete, ochutnejte mečouna, chobotnici, místní ryby s exotickými názvy jako například vieja (papouščí ryba) nebo cherna (kanice), grilované sardinky na grilu (a la parilla) a spoustu dalších.

K dalším místním specialitám patří tradiční červená omáčka Mojo picón. Její výraznou chuť a ostrost díky chilli papričkám jen tak nezapomenete. Ochutnejte také její sestru, omáčku Mojo verde – není tak ostrá a základ nestojí na chilli, ale spíše na bylinkách, koriandru a petrželi a skvěle se hodí například ke grilovaným rybám.

Až vás ryby omrzí, ochutnejte další specialitu – papas arrugadas, které můžete v češtině pojmenovat doslova jako vrásčité brambory. Jde o nové brambory vařené ve slupce a obalované v mořské soli. Výborně se k nim hodí například už zmiňované omáčky mojo picón a mojo verde.

Protože Kanárské ostrovy patří pod Španělsko, užijete si tady také klasické pokrmy z pevniny. Tradiční paellu můžete ochutnat skoro všude. Recept a způsob přípravy se liší oblast od oblasti, základ je vždy šafránová rýže, zelenina a maso, někde přidávají kuřecí, někde králičí, mořské plody, uzeniny… Další španělskou specialitou, které se nevyhnete, jsou tortilly (kukuřičné placky) plněné vším možným a nebo studená rajská polévka gazpacho.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: