I v dnešním internetovém světě, kdy si můžeme „projít“ většinu ulic a míst z pohodlí domova, hledáme stále odlehlé a neprobádané kouty. Stále v sobě máme touhu po objevování, stejně jako jí měli naši předci.
Grónsko je největší světový ostrov a jeho nejbližšími sousedy jsou Island, Kanada a souostroví Svalbard. K pozoruhodnostem ostrova patří eskymácké osady, velryby v zálivu Disko Bay a oázy ledu na Icetfjordu.
Po létech cestování na Island jsem zatoužil podívat se o kousek dál, do Grónska. Přispěl k tomu i přelet přes Grónsko cestou na Aljašku, kdy jsem s obličejem přilepeným na malé okénko pozoroval skalnaté fjordy vyplněné obrovskými ledovci.
Welcome to Kulusuk – touto větou nás nejčastěji vítali usměvaví Eskymáci, ale pro většinu z nich to byl bohužel jediný střípek jejich znalosti angličtiny. Grónsko je zemí mrazu, ale také pohádkou pro ty dospělé, kteří mají rádi nekonečné ledové pustiny.
Po úspěšné výpravě na mořských kajacích do ledových vod při pobřeží východního Grónska v roce 2010 se Petr Novotný a jeho tým vydal Grónska i letos, a to pro změnu s lyžemi. Před několika dny se opět úspěšná výprava vrátila do Česka.
Severní Grónsko – mrazivá země, kde málokdo hledá cíl své cesty. A přece tato asketická pustina dává pocit uvolnění, překonání sama sebe. Vydejme se po stopách historických arktických výprav.
Jsou chvíle, na které často vzpomínáme a které bychom rádi vrátili. Nebo alespoň zastavili hodiny a mohli vstoupit do času setkání s usměvavými přáteli. Vítejte v grónském království ledu u malých Inuitů.