Kuchyně

Ceny jídla a pití ve Francii jsou obecně dražší než v ČR. Obecně platí, že nejvýhodněji vychází se stravovat z pekařství či ze supermarketu (Lidl, Dia, Carrefour, Monoprix, Franprix), kde si můžeme koupit hotový sendvič, často také s nápojem, takzvanou formuli, za levnější cenu, než samostatně sendvič a nápoj. Francie je zemí gastronomie, mezi nejznámější pochoutky patří sýrové či masové fondue, palačinky, makronky, foie gras, crème brûlée, šneci, ústřice, a tak dále.

Co se týče stravovacích návyků, Francouzi si hodně potrpí na pořádný oběd, proto v nabídce restaurací uvidíme často předkrm + hlavní jídlo + dezert od 10 a výše eur. Do restaurace se vyplatí jít na oběd, večer si už sáhneme hlouběji do kapsy. Jinou alternativou je typicky francouzská brasserie, která není ani restaurace, ani bar, je to něco mezi, kde se dá najíst i napít.

Pár tipů na dobré restaurace

  • sýrové či masové fondue na St.Michel v rue de la Harpe, kde se nachází nespočet restaurací nabízejících tuto skvělou pochoutku, která zasytí hladové žaludky hlavně v  zimě.
  • V té samé ulici, rue de la Harpe č. 7, se v malinkaté créperii Genia, nachází nejlevnější panini, 2.50 eur za panini a 3 eura s nápojem.
  • Makronky, oblíbená sladká pochoutka, se liší cenami a druhy od nejprestižnějších cukrářství (Pierre Hermé, Ladurée) až po levné alternativy (McDonald). V porovnání kvality a ceny vychází nejlépe oblíbené cukrářství Maison Geoges Larnicol, které ma své pobočky v různých částech Paříže.
  • Na nejlepší palačinku je dobré zajít ke stánku na rohu bulváru St Germain a rue des Saints-Pères.
  • V blízkosti nádraží Gare Montparnasse se nachází známá restaurace La Coupole, kam dovážejí čerstvé mořské plody z Bretaně.
  • Pro odvážlivce, kteří se nebojí zajet si trošku dál do neturistických oblastí, je tu bar La Cordonnerie, 142 rue Saint-Denis, oblíbený pařížskými studenty, neboť každý čtvrtek a sobotu nabízí zdarma kuskus. Jedinou podmínkou je objednat si předem něco k pití. I tak to vyjde opravdu velmi levně a vyplatí se zde zajít před 21. hodinou, kdy se vydatný kuskus s masem začíná servírovat, a zabrat si stůl, neboť tento oblíbený bar bývá velmi často nacpaný k prasknutí (rezervace předem zde neberou).
  • Určitě se také vyplatí zajet si trošku dál za město do předměstských čtvrtí jako Nanterre, kde se nachází sympatická restaurace Chez Cochon.
  • Co se týče barů, v Paříži jsou známé tři ulice plné barů, které jsou velmi oblíbené a navštěvované: – rue de Leppe v Bastille – rue Mouffetard v Latinské čtvrti – Oberkampf (přímo u stejnojmenné stanice metra)

S aktualizací online průvodce nám pomohla Tereza Přidalová.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: