Kuchyně

Estonská národní kuchyně je ve velké míře ovlivněná zejména německou a skandinávskou. Mnohá jídla rovněž vychází z ruské kuchyně. Všeobecně lze říct, že je estonská kuchyně hodně tučná a založená na pokrmech s masem, zejména tím vepřovým, rozšířené jsou však také zvěřina a ryby. Dalšími základními surovinami estonské kuchyně jsou brambory, zelí, zelenina, mléčné produkty a vejce.

Velmi oblíbené jsou huspeniny s vepřovým masem nebo estonská obdoba českého knedlo-vepřo-zelo, které se v této pobaltské zemi říká mulgikapsad. Často se můžete v restauracích setkat například s kančím, losím či jelením masem. Za největší specialitu lze pak rozhodně považovat medvědí maso, které se podává například marinované a pečené v troubě. Taková pochoutka vás však přijde minimálně na 40 eur a servíruje se především v Tallinnu. Svými medvědími steaky je vyhlášená restaurace Olde Hansa.

Z ryb je pak oblíbený marinovaný úhoř. Za tradiční pokrm lze označit tzv. verivorst, kterému se rovněž říká černý pudink. Verivorst připomíná naše jitrnice a podává se s kyselým zelím a brambory. Estonci mají zálibu polévat většinu pokrmů tzv. hapukoor, což je velmi tučná kysaná smetana.

Máte-li chuť na něco sladkého, určitě sáhněte po výrobcích čokoládovny Kalev. Mezi typické nápoje patří jednak kefír s mletými ovesnými a žitnými semínky, jednak nealkoholický jemně perlivý nápoj z kvasu Kali. Z alkoholických nápojů je pak třeba jmenovat hlavně sladký kořeněný likér Vana Talin a pak samozřejmě pivo, Estonci vyrábějí množství nejrůznějšího piva, nejznámější jsou značky Saku a A.Le Coq.

Zkušenosti čtenářů

Petr Houfek

Mulgikapsad není to samé co naše vepřo,knedlo,zelo.Jedná se o vepřové maso, zapečené s kysaným zelím a vařenými ječnými kroupami . Podává se s bramborem.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: