Jídlo v restauracích bývá o něco levnější než v ČR. Doporučuji ochutnat některou z místních specialit, ideálně v tradičně zařízeném podniku – mechaně. Večer se dá posadit v nejrůznějších barech, problém bývá nalézt klasickou hospodu, jak ji známe z Česka. Doporučuji čerstvou zeleninu a produkty z mletého masa (např. kebabče, kjufte) v kombinaci s výbornými červenými víny místní provenience.
Bulharská kuchyně je považována za jednu z nejzdravějších kuchyní světa. Vše se připravuje na slunečnicovém či olivovém oleji. Používá se zelenina na různé způsoby. Konzumuje se zde také velkou měrou kyselé mléko, které prý zaručuje dlouhověkost. Bulharská kuchyně je také hodně ovlivněná tureckou, takže i zde potkáte typické orientální speciality, které zde zdomacněly.
Pro bulharskou kuchyni jsou typické tři složky, které jsou používány při přípravě pokrmů:
- Bílý slaný sýr, který se vyrábí z ovčího nebo kravského mléka, u nás nazývaný „balkánský sýr“ či „feta“. Tento sýr je neoddělitelnou součástí různých bulharských jídel např. šopského salátu.
- Dále je to jogurt (kiselo mljako) obsahující baktérii „lactobactericum bulgaricum“, kterou nenajdete nikde jinde na světě. Bulhaři konzumují kiselo mljako v různých obměnách každý den po celý život.
- Poslední typickou složkou je čubrica(česky saturejka). Rostlina, která běžně roste v Bulharsku, svými vlastnostmi příbuzná oreganu, se rozdrcená používá k ochucení velkého množství jídel jako koření.
Typickým jídlem je šopský salát z paprik, rajčat, salátových okurek a balkánského sýra, tarator – studená okurková polévka s jogurtem, smažené nebo pečené culety (tikvički) a lilky (patladžan) s jogurtovou omáčkou, pečené nebo obalované papriky – tzv. čuška bjurek. Výbornou grilovanou specialitou z mletého masa jsou kebapčeta.
Nemalá tradice je Bulharům připisována v pěstování vína a vinařství samo. Oblastí, kde se víno pěstuje je zejména Trákija, kde se pěstují výborné odrůdy merlot, cabernet savignon. Známé jsou značky Meča krv, Gamza, Melnik, Kadarka, Chemus. V Bulharsku se pije hlavně červené víno.
V Bulharsku se také pije pivo, které je slabší, ze známějších značek se jedná o Zagorku, Astiku, Kamenitzu, Šumenské pivo.
Tradičním alkoholem je Mastika, Rakija, Mentovka.
Na aktualizaci online průvodce se podílel Pavel Zeman, historik a bulharista, šéfredaktor časopisu Porta Balkanica.