Tradiční běloruská kuchyně je dobrá, ale kuchaři se dnes potýkají s nedostatkem kuchařských surovin a jejich vysokou cenou. Fenoménem běloruské kuchyně jsou houby, které se často podávají při zvláštních příležitostech. Mohou být servírované jako hlavní jídlo, jako omáčka nebo jako krém. Populárním jídlem jsou hřiby na smetaně a polévka připravovaná z hříbků a krupice. Velmi chutné je i vepřové maso s houbovou omáčkou.
Důležitými ingrediencemi v běloruské kuchyni jsou česnek a kmín, které se přidávají prakticky ke všemu.
V Bělorusku se setkáte i s typickou ruskou kuchyní, takže nechybí například boršč s červenou řepou. Specialitami hlavního města Minsku jsou filet á la Minsk a řízek. Nejčastější přílohou k hlavnímu jídlu jsou brambory. Běloruská kuchyně je velmi bohatá a sytá. Mléčné výrobky jsou bezkonkurenční. Častým pokrmem je maso a zelenina všeho druhu. Mezi místní speciality lze řadit draniki (něco jako bramboráky), polévku boršč, bliny (něco jako palačinky) a samozřejmě mírně alkoholický nápoj kvas a nesmí chybět ani vodka. Ceny jsou srovnatelné s českými cenami.
Oblíbeným nápojem je kvas, který je vyráběný ze sladu, cukru, máty peprné a ovoce. Likér Běloveskaja je vyráběn z více než stovky rozličných druhů rostlin a má zajímavou chuť. Z horkých nápojů je jedničkou čaj. Oblíbená je také káva, kterou si můžete objednat v malých kavárnách. Mezi nealkoholickými nápoji hraje prim ovocný džus a minerální vody.
Zajímavé jsou stravovací návyky. V Bělorusku je totiž neslušné jíst na veřejnosti. Proto ve městech prakticky nepotkáte žádné fast-foody, hladová okénka aj. Jí se jen vevnitř – v jídelnách, bufetech, restauracích. Sami Bělorusové jí přes den velmi málo, spíše jen ráno a večer.