Kuchyně

K pochopení novozélandské gastronomie se musíte podívat pod pokličku britské, francouzské, pacifické a asijské kuchyně. Tento mix odráží původ přistěhovalců, kteří postupně osidlovali Nový Zéland ke konci 19. století. Dnešní gastronomie si zakládá především na čerstvých lokálních surovinách. Světově nejznámějšími a nejvyhledávanějšími surovinami jsou masa jehněčí, hovězí a zvěřina, spolu s rybami, plody moře a mléčnými výrobky.

Sami novozélanďané mají velice v oblibě venkovní grilování (grily jsou většinou k dispozici i v ubytování motelového typu, doporučujeme si v obchodě koupit hovězí steak, jehněčí nebo čerstvou rybu a užít si pořádné kiwi BBQ :). V kavárnách naleznete pokrmy, které přímo kopírují britská menu – masové koláče, párky v listovém těstě (sausage rolls), různé obložené chleby spolu s hranolkami a polévky. V každém větším městě naleznete občerstvení typu fast food – kebab, hamburger, čína apod. a samozřejmě i tradiční restaurace.

Určitě byste měli ochutnat místní jehněčí, polévku s plody moře “seafood chowder”, zmrzlinu Hokey Pokey a gurmáni by si neměli nechat ujít kombinaci místních slávek “green lips” spolu s proslulým novozélandským Sauvignon Blanc.

Milovníci hamburgerů mohou navštívit proslulý Fernburger v Queenstown. Na lososí farmě High Country Salmon, si můžete zakoupit lososa celého, naporcovaného, uzeného nebo ve stylu sashimi – zcela dle vaší chuti.

V případě že se vyskytnte v Glenorchy, rozhodně si nenechte ujít cokoliv z výborné kuchyně místní restaurace/cafe “GYC”. Vyhlášená je tamní Salmon Bruchetta.
A pokud se vám během cestování zasteskne po maminčině kuchyni, pak můžete zamířit do Marahau v NP Abel Tasman, kde si můžete v tamním Park Cafe Marahau dát něco tak trochu po česku (vlastník českého původu).

S aktualizací online průvodce Novým Zélandem nám pomohli majitelé CK TRUE TRAVEL.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: