Kuchyně

Nákupy jsou nejlepší na tržištích, které jsou v každém městě. V Taškentu se objevují i klasické supermarkety, které mají větší výběr (také většinou lepší záruku), avšak oproti bazaru bývají dražší.

Nejčastějším jídlem je plov. Vyrábí se ze skopového, případně hovězího masa s mrkví (v některých regionech s rozinkami či dalšími ingrediencemi) a rýží, vše se peče ve velkém kotli nebo (v menších zařízeních) se smaží na pánvi a je typickým jídlem pro všechny země centrální Asie. Další pochoutkou, kterou můžete v Tádžikistánu dostat, je šašlik – grilované skopové (nebo kuřecí či hovězí) maso na jehle. Šašlik si můžete objednat v restauracích i na ulici v četných stáncích. V řadě restaurací je například okroška(mléková polévka se zeleninou, velmi osvěžující v létě) či klasická ruská soljanka či boršč. Proslulé jsou také další speciality: manty (taštičky s masem), čebureki (smažené placky), lagman (polévka s masem, zeleninou a dlouhými nudlemi) či šurpo (mastný vývar s masem a zeleninou). Zejména v letních měsících je na tržištích množství ovoce, ale v Uzbekistánu se v některých oblastech pěstuje i zimní ovoce a i v lednu si lze pochutnat na žlutém melounu (dynja). Nejčastějším nápojem je čaj, které si můžete koupit prakticky kdykoliv. K dostání je i kysané mléko (ajran). V obchodech jsou běžně pivo, víno, vodka či šumivé víno. Při setkání přátel je obvyklé otevřít láhev vodky, pokud se nejedná o konzervativní muslimskou společnost.

Restaurací a barů je v Uzbekistánu dostatečné množství, rozšiřují se i čínské či korejské restaurace.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: