Sýrie se s revolucí mění. Hlavně se ale mění počet turistů, zbylo jen pár odvážlivců toulajících se po opuštěných památkách a stravující se v tichých restauracích. Jak těžce ale tato situace dopadá na místní?
Jednou si takhle piju v Tbilisi pivo s jedním klukem z Holešova. Říká, že Sýrie stojí za návštěvu. Za pár měsíců přistávám ve tři ráno na damašském letišti.
Pusté a krásné hory, kam oko dohlédne. Kraj křižáckých válek se rozkládá v pohoří Džebel Ansaríja, jež odděluje pobřeží omývané Středozemním mořem od úrodné planiny střední Sýrie. Tudy putovaly evropské hordy, které za sebou nechaly majestátní středověké hrady.
Keď som sa vydávala za Sýrčana, moje vedomosti o tejto krajine boli minimálne. Dá sa konštatovať, okrem toho, že som si ju prešla prstom po mape, nič iné som o nej netušila. Moju prvú výpravu do Sýrie som podnikla pred viac ako desiatimi rokmi. To som ešte netušila, že si ma podmaní svojou krásou, históriou a najmä ľuďmi. Odvtedy tam trávime takmer každé leto, a z roka na rok si ma získava viac a viac…
V polovině září 2008 jsme absolvovali dvoutýdenní cestu po Sýrii, při které nám úžasně pomohly rady, tipy a informace z cestopisů na Vašem webu (Pískem a prachem Blízkého východu a Blízkovýchodné dobrodružstvo). Sami jsme si sice tak vzorně zápisky nevedli, přesto bych rád, je-li to možné, zmíněné cestopisy doplnil několika vlastními praktickými postřehy, které by se mohly třeba hodit zase někomu jinému.
V Aleppe vstávame pred šiestou aby sme všetko bez problémov postíhali. V hoteli sú vchodové dvere zamknuté, tak sa musíme vrátiť na recepciu. Strážnik, ktorý má nočnú smenu tvrdo spí. Na slová nereaguje vôbec a asi až po desiatom štuchnutí sa začína trochu preberať.
Budíme sa do krásneho rána. Na dnes sme si vymysleli, že nachvíľu opustíme brány Damašku a pôjdeme sa pozrieť do 50km vzdialenej dedinky Maalula.
Autobus nám z Hamy odchádza presne o 8:00. Pred hotelom zastavujeme taxík a sme zaskočený, že nás vôbec nechce obrať. Za cestu na stanicu platíme 30 SYP, čo nám hovorili aj v hoteli. Za necelé dve hodiny prichádzame do Aleppa.