Kuchyně

Syrská kuchyně je skutečným gurmánským zážitkem. Na vašem stole se totiž začnou vršit kupy různých talířků, misek, podnosů. Typickým pokrmy jsou humus (mletá cizrna a tahína politá olivovým olejem), bábá ghanúž (také „pasta“ – z lilku a papriky), fattúš (směs chleba, rajčat, cibule a máty), fúl (zvláštní typ fazolí), waraq inab (plněné vinné listy), mahší (cuketa s masem a rýží), lahm siníje (mleté hovězí s petrželí a česnekem), samak (ryba), šištawuk (grilované naložené kuřecí maso) a další. Spropitné by se mělo pohybovat kolem deseti procent z účtované ceny.

Vybírejte raději restaurace, kde je hodně lidí a nehrozí, že jídla jsou odleželá jako v některých drahých turistickýchrestauracích. Oblíbené jsou i „fast-foody“ se sendviči šawurma (jako řecký gyros) z kuřecího (dadžádž) nebo hovězího (baqar) masa nebo faláfel.

K snídani jsou výborné olivy (zajtún), sýr (džubn), kefír (laban), k jídlu dostanete vždy chlebové placky (chubz), čaj (šáj) a káva (qahwa) je většinou oslazená (bil-sukkar) pokud chcete bez cukru – bidún sukkar.

Syřané jsou velmi přátelští a pohostinní, pokud budete pozváni do domácnosti a nedostanete k jídlu příbor, budete jídlo nabírat pomocí chlebové placky, nebo rukou – nikdy nedávejte do jídla (hlavně do společného talíře) levou ruku! Jako pozornost při návštěvě se hodí koupit cukroví nebo ovoce.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: