Kuchyně

Jídla podávaná v severní Africe, na Blízkém východě i v Perském zálivu mají podobný základ a souhrnně je lze označit jako arabskou kuchyni, přestože existují místní speciality a odlišnosti. Vyznačuje se především množstvím zeleniny, která nechybí takřka v žádném receptu. Velmi oblíbené jsou salátové okurky, které se sklízejí ještě před úplným dozráním. Často se používá také lilek, rajčata, mrkev a další.

Maso se velmi často upravuje rožněním. Tak se dělá například známý kebab podávaný se zeleninovým salátem, buď na talíři anebo v arabském chlebu pita. Velmi oblíbeným masovým jídlem je kafta (válečky z mletého skopového a petrželové nati, které se napichují na jehly a opékají na rožni).

[cut]Arabské jídlo začíná bohatým předkrmem (mezze), který sestává z mnoha mističek s nejrůznějšími specialitami: humus (kaše z cizrny), kibbe (masové kuličky z mletého jehněčího, pšeničná zrna a cibule), tabbuleh (salát z kuskusu či pšeničných zrn s nakrájenými rajčaty, cibulí, mátou a petrželí), baba ganush (pomazánka z baklažánu – lilku), kussa mahshi (plněné cukíny), warak enab (plněné vinné listy), falafel (zeleninové karbanátky z cizrny). Jako pečivo nesmí na stole chybět již zmíněná pita (arabské chlebové placky).

místním jídlům patří khuzi (plněné celé jehně na kořeněné rýži), které se podává zejména při tradičních beduínských slavnostech. Zvláště v SAE je oblíbený mašbus, pestré rizoto s kousky masa (nejčastěji jehněčí či kuřecí) či rybami a krevetami. Pokrm se ochucuje kořeněnou směsí baharat, kurkumou či šafránem. Dále pak harís (vařená kaše z pšenice a jehněčího), biryani (maso či ryba vařená s indickou kořeněnou rýží) či šurba addis (čočková polévka).[/cut]

Pestré a bohaté bývají i arabské snídaně. Třeba ful medames (lehce uvařená kaše z hnědých fazolí v tomatové omáčce s cibulí a vajíčkem, k tomu se podává jogurt a pita), nebo fatayer (pirožky naplněné sýrem a špenátem). K snídani se často servírují i olivy, čerstvá okurka a mrkev, ale také humus. Za místní ranní speciality se dají označit: balalít (jemná pasta z vajíček, cibule, skořice, cukru a oleje), mohalla (chlebová placka s medem a datlovým sirupem) a khamir (o něco tlustší chléb se stejnými ingrediencemi).

Arabské zákusky se vyznačují extrémní sladkostí, nejčastěji obsahují med a ořechy. Za ochutnání stojí Umm Ali, pečivo s rozinkami a ořechy. Jako zákusek se často podávají i sladké datle či ovoce.

Muslimové mají vepřové maso zapovězeno. A protože návštěvníci z Blízkého východu tvoří velkou část turistů, hotely tak často místo klasických mezinárodních vepřových párků servírují třeba klobásky z hovězího, či slaninu z telecího masa. V některých restauracích či obchodech je ovšem možné vepřové maso sehnat, jen bývá výrazně označeno v jídelním lístku či na obale, aby nedošlo k záměně.

Alkohol

Podle islámu znamená pro muslimy další tabu alkohol. Cizinci jej mohou dostat v hotelových restauracích a barech a také v některých golfových klubech. Za toto privilegium musíte ale počítat s vyššími cenami. Restaurace, které nejsou součástí hotelu, nesmějí alkoholické nápoje prodávat. Mezi sedmi emiráty jsou ale z tohoto obecného pravidla hned dvě výjimky. Na celém území emirátu Sharjah platí úplný zákaz prodeje alkoholu (tedy i v enklávách na Východním pobřeží), naopak v Ajmanu je možné dostat alkohol i ve specializovaných obchodech. Ajman a Fujairah jako jediné dva emiráty umožňují prodej alkoholu místním občanům.

Stravování

Nejlepším způsobem stravování je zajistit si ubytování i snídani. Den pak vyřešit nákupem v supermarketu a nebo jídlem v některém z bezpočtu fast food stravoven. V Emirátech pracují snad všechny národnosti světa, setkáte se tu proto s nabídkou kuchyně indické, asijské, ale i evropské a to hlavně v nabídkách English Breakfast.
Chcete-li utratit majlant, zajděte do restaurace některého z hotelů v oblasti Marina v Dubaji.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: