Stopoval do Íránu, natáčel film v Zakarpatské oblasti na západní Ukrajině. Nyní se vydává na půlroční cestu do Asie. Lukáš Matějček se stal dobrodruhem a na konci května se z něj na půl roku stane i Asiat. Vyrazí do Nepálu učit malé děti anglicky a když to dobře půjde, procestuje i Indii. Na co se těší, z čeho má naopak obavy i co říká na nedávné zemětřesení, to vše prozradil v krátkém rozhovoru.
Po 2 letech od úrazu opět přichází šance splnit si mnohaletý sen. Před dvěma lety nakonec šla moje skupina beze mě, já ležela bez hnutí v kathmandské nemocnici a jen doufala, že můj čas ještě přijde, že nezůstanu na vozíku a cesta zpět do hor není uzavřená.
Himálajský Mustang ležící pod osmitisícovou Annapurnou byl až do roku 2008 autonomní oblastí, po přijetí nepálské republikánské ústavy si pětadvacátý mustangský král Jigme Palbar Bista ponechal pouze ceremoniální funkce. Místní buddhisté jsou etničtí Tibeťané a do jejich života můžete nakouknout v následujícím videu.
Nejvyšší hora světa, Mt. Everest láká tisíce lidí. Mnozí ale nemíří přímo na její vrchol, ale spokojí se s pohledem na tohoto velikána z horolezeckého base campu. Horolezcům zde cesta teprve začínám, běžným trekařům končí. Trek do base campu Everestu se tak stal jedním z nejfrekventovanějších na světě, možná i proto, že nevyžaduje žádné speciální zkušenosti, stačí být v dobré fyzické kondici a vědět něco o pohybu ve vysokých nadmořských výškách.
Příslušníci kmene Limbu se usadili pod himalájskými osmitisícovými velikány v dobách, kdy Nepál ještě nevypadal tak, jak jej známe dnes… Co se změnilo a co je sem přivedlo?
Přejít masív Kanchenjungy není zrovna malý sen, vyžaduje značné úsilí v plánování i dostatečné finance. Navíc když si k tomu přidáte ještě pokus o výstup na nějakou tu himálajskou šestitisícovku! Nepál za to ale stojí!
Na některé věci se těšíte více než na jiné, a pak vám je pokazí úplná hloupost. Třeba sekundové lepidlo, které jste si omylem stříkli do očí, nebo pupeční kýla kolegy těsně před začátkem treku.
Nebylo to rozumné. Vydat se do parku na procházku ani stopovat vesničany na slonu. A už vůbec ne utéct před nimi džunglí plnou nosorožců. Co všechno se stalo v Chitwanu?