Festivalu světel mezinárodně známému pod názvem Diwali se v Nepálu říká Tihar. Jedná se o hinduistický svátek zasvěcený bohyni bohatství Laxmi, ale také dalším bohům. Připomeňme si, že všude na světě nejsou nejdůležitější jen vánoční svátky.
Národní park Chitwan leží v rovinaté části Nepálu poblíž hranice s Indií, jihovýchodně od Kathmandu. Pojďte ho poznat!
Drsná syrová krása Himálaje a možnost spatřit na vlastní oči hned čtyři osmitisícové velikány – Lhotse, Makalu, Cho Oyu i Mount Everest – jsou hlavním lákadlem třítýdenního treku do základního tábora nejvyšší hory světa!
Nepál je již desetiletí atraktivní destinací navštěvovanou milovníky hor z celého světa. Mnozí sem přilétají s cestovními kancelářemi, mnozí samostatně.
Údolí Langtang byla roky oblíbená treková destinace. Oblast v blízkosti tibetské hranice byla každou sezonu cílem tisíců turistů, pro desítky místních lidí z etnika Tamang znamenalo výrazné zlepšení životního stylu. Mnoho turistů tu místním sponzorovalo děti na soukromých školách, údolí Langtang bylo údolím radosti a štěstí. 25.4. 2015 však přišel smrtící úder, zemětřesení, které po 80. letech postihlo Nepál, uvolnilo ohromnou masu zeminy z šesti a půltisícového Langtang 2 čnějícího nad vesnicí Langtang a údolí radosti se během minuty změnilo v údolí smrti.
Co dalšího může přitáhnout pozornost návštěvníků Langtang National Park, je obyvatelstvo, které si před stoletími vybralo Langtang za svoji domovinu. Národní park je po staletí domovinou národnostní menšiny Tamang a jejich původ, zvyky, tradice a způsob života je hodně blízký a příbuzný s jejich sousedními Tibeťany. Není divu, lidé Tamang mají v Tibetu svůj původ.
Národní Park Langtang (LNP) ležící severně nedaleko hlavního města Nepálu – Káthmándú, je vůbec prvním založeným národním parkem v této zemi. Titulem Národní park se Langtang pyšní už od roku 1976 a jeho hranice se rozkládají na 1.710 kilometrech čtverečních. Langtang sousedí na severu s proslulým Tibetem a svojí morfologickou strukturou tibetské plato také připomíná.
Dostal jsem řadu e-mailů, jak je úžasné, že jsem v Nepálu zůstal a místním jsem pomohl. Nejsem si jist, že jsem až tak moc pomohl… Udělal jsem jen to, co se nabízelo a co jsem udělat z mé pozice mohl a svedl udělat. Docela mne to trápí, ale snad několika řádky objasním, že pomoc Nepálu a organizace pomoci Nepálu není vůbec jednoduchá.