Výprava podpořená Expedičním Fondem potvrdila to, co badatel Pavel Šebesta předpokládal. Tedy, že malajští Semangové jsou přímými potomky nejstarších lidí, kteří se sem dostali před 80 tisíci lety z Afriky.
Vítá nás exotikou vonící ostrov – Borneo. Jeho větší část zaujímá Indonésie, sever patří Malajsii. Tu tvoří dva státy, Sabah a Sarawak.
Projíždíme nevelký ostrov Langkawi, sluníčko pálí, ve stínu je téměř 40°C. Nacházíme překrásné liduprázdné pláže, koupeme se, osvěžujeme ledovou kávou a ovocem. Míjíme kaučukové plantáže a k novým zážitkům patří naše první setkání s makaky.
Mytická hora Mt. Kinabalu je se svými 4095 m n. m. nejvyšším vrcholem Malajsie a zároveň nejvyšší horou mezi pohořím Himaláj a Novou Guineou. Nádherný zážitek zde komplikují jen davy nadšenců.
Na severozápadě Malajsie je velký ostrov Pulau Pinang, na který se dá jet autem asi po kilometrovém mostě. Celý ostrov jsme projeli za jediný den a k večeru zůstali na divoké pláži. Byla to fantastická zátoka, kde nebyli vůbec žádní turisté.
Ostrov Perhentian je malebný tropický ráj, pravé eldorádo pro milovníky šnorchlování, potápění a nádherných pláží s bílým pískem. Tato místa patří k nejkrásnějším v celé jihovýchodní Asii, takže pokud chcete strávit dovolenou téměř ve stylu Robinsona Crusoe, stojí i poněkud delší cesta za absolvování.
Hinduistický svátek Thaipusam je v samotné Indii zakázaný. Dodnes se však praktikuje v Malajsii a Singapuru a právě 1. února probíhají hlavní průvody. Několik Čechů odjelo pozorovat tyto slavnosti na místo činu.
Měli jsme na Borneu nehorázné štěstí – vidět a nafotit nejvíce ohrožené veleopičáky naší planety v živé přírodě. Jak na to a kdo to jsou?