130 miliónů let dělá z Taman Negara nejstarší panenský deštný prales na světě. Návštěva místa byla hlavním bodem našeho tripu po Malajsii. Jelikož se jedná o moji první návštěvu tropického pralesa, jsem rozhodnutý strávit tam alespoň jednu noc. S tím souhlasí i ostatní z naší pětičlenné party, nezbývá než se do toho dát.
Málokterá země naší planety skrývá tolik různých světů. Najdete tu izolované resorty na malých ostrovech i rušná letoviska, klidná městečka i pulzující velkoměsta. Objevovat můžete nejenom nedotčené pralesy plné endemických rostlin i zvířat, domorodce stále žijící původním životem a jedinečné scenérie, ale i pestrou kulturu a gastronomii zdejšího multinárodního obyvatelstva. Velkou výhodou pro evropského turistu je čistota a vysoká životní úroveň oproti jiným asijským destinacím. Na své si zde přijdou dobrodruzi, rodiny s dětmi, gurmáni, potápěči i klasičtí plážoví povaleči. Podíváme se do hlavního města Kuala Lumpur, strávíme několik dní v pralese s návštěvou domorodců a odpočineme si na plážích západního i východního pobřeží.
Už to bude rok, co jsem se vrátila z dobrovolnické stáže v Malajsii. Dobrovolnictví mi umožnilo strávit tři měsíce v malé malajské vesničce obklopené džunglí. Marketingová stáž? Ne tak úplně! Opravdu jsem nečekala, že většinu času strávím s mačetou v džungli a po boku domorodého kmene Batek.
Malajsie je rájem pro milovníky asijského jídla. Chutě a vůně jihovýchodní Asie jsou tu soustředěny na jednom místě. Pojďte se nechat nalákat na pět vyhlášených dobrot – sladké palačinky, národní jídlo nasi lemak nebo chléb roti jala.
Jak se dostat z letiště, kde se najíst, kam si zajít nakoupit, kde se ubytovat v Kuala Lumpur? Nechte si poradit díky našemu podrobnému průvodci.
Souostroví Langkawi, někdy též přezdívané klenot Kedahu, tvoří 99 ostrovů rozesetých v Andamanském moři podél západního pobřeží Malajsie. Deštný prales rozprostírající se na více než polovině rozlohy v sobě ukrývá na 400 různých druhů stromů na 200 druhů ptáků. Hojně jsou zastoupeni například orli, podle kterých je souostroví pojmenované.
Malajský ostrov Sipadan je úžasný ostrov se spoustou potápěčských základen, ale také místo, kde se v noci nesmí na pláž a kde se dříve unášeli turisté.
Ostrov lovců lebek a korzára Sandokana je pokryt nádhernými mangrovy, v nichž můžete bloudit po stezkách a pozorovat kahau nosaté. Navštivme spolu dva národní parky Sarawaku:Bako a Niah.