Khmerská kuchyně je v podstatě stejná jako thajská, ale o něco méně kořeněná.
Základní složkou jídla je samozřejmě rýže nebo nudle a k tomu různé druhy masa na různé způsoby. Většina těchto jídel se připravuje na pánvi wok. Typické jsou také polévky a různé dochucovací omáčky, například prahoc – fermentovaná rybí pasta. Zajímavým druhem jídla pak jsou v pouličních stáncích smažení cvrčci, šváby a pavouci.
Cestovali jsme dva roky zpátky po Kambodže a místní kuchyni jsme propadli :). Ještě tam jsem si udělal „kurz“ u místních a od té doby vaříme tak jedno jídlo za 2 týdny podle khmerské kuchyně. V posledních letech se sem navíc dováží i místní koření, takže si člověk může zreplikovat skoro věrně. Základ kokosový olej, ryby, limety (kůra i lístky), pepř (různé barvy). Pokud mohu doporučit jedno jídlo, tak místnímu hovězímu se nevyrovná snad nic. Našel jsem i recept: https://www.kampot.cz/recepty/hovezi-lok-lak/.