Autorka článku Drahomíra Marschalová dlouhodobě pobývá v Jemenu a s jemenskou kuchyní má dobré zkušenosti. Ráda by se s vámi podělila o své nejlepší recepty.
Tento článek je malou rozcvičkou, ve které se seznámíte s orientální luštěninou cizrnou, pšeničnou krupicí kuskusema s nezbytnými bylinami arabské kuchyně petrželí, mátou a koriandrem. Jedná se o recepty studené kuchyně nevšedních chutí, jenž jsou nezbytnou součástí každého menu.
Začneme tedy přípravou nejpopulárnější a nejrozšířenější orientální pasty hummus, která má několik variant lišících se zejména zvyklostmi kuchařů daných oblastí a států. V Jemenu se podává obvykle s chlebem a kuskusovým salátem.
Dále bude následovat recept na tradiční předkrm šafůd. Jedná se o kukuřično-obilnou kynutou placku lahouh, polévanou bílým jogurtem se směsí několika zelených bylin. Jako zástupce nejznámější jemenské omáčky lze považovat zahawak. Je podáván před jídlem, ale Jemenci si jej rádi přimíchávají ke všem jídlům pro jeho ostrou chuť. Někdy do něj bývá přimíchán bílý jogurt pro zjemnění.
Na závěr musím přidat recept na nepostradatelnou součást jemenského jídelníčku, chleba chubs. Čerstvý chleba je pružný, špatně se krájí, proto se trhá na malé kousíčky, ty pak stočené do malého kornoutku slouží jako lžička k nabírání pokrmů. K jeho pečení se používá trouba zvaná tanúr, můžeme jej ovšem úspěšně upéct i v troubě.
Článek byl převzat ze serveru specializujícího se na Jemen www.ye.cz.