Cestopisy a reportáže

Pocítit Izrael na vlastní kůži? Vydejte se sem pořádným autem!
Road tripy / Okružní jízdy

Pocítit Izrael na vlastní kůži? Vydejte se sem pořádným autem!

Na začátku března loňského roku jsme se vydali za nejen offroadovým dobrodružstvím do Izraele, země pouští, bohaté historie i složité politické situace. Původně nás mělo vyrazit šest aut, ale na konec, jak to tak vždy bývá, jsme zůstali ve třech vozech.

Golanské výšiny: místo, odkud turisté uvidí válku
Zajímavá místa

Golanské výšiny: místo, odkud turisté uvidí válku

Ulice Tel Avivu s jeho krásnými bary, muzei a kilometry pláží nic neprozrazují o tom, že v okolí probíhá již několik desítek let trvající konflikt, ještě méně toho prozrazují o bojích jednadvacátého století. Stačí však sednout do auta a vydat se na sever… Tam uvidíte izraelsko-palestinský konflikt z blízka.

Tři palestinská zastavení při cyklistické cestě po Izraeli
Cyklocestování

Tři palestinská zastavení při cyklistické cestě po Izraeli

V Palestině leží mnoho významných kulturně-historických památek. A pokud se vypravíme za poznáním i do Izraele, žádná taková návštěva nebude úplná, jestliže nenavštívíme města Betlém, Jericho nebo Hebron. Bohužel aktuálně je logisticky velmi obtížné se k těmto pamětihodnostem dostat, neboť všechny leží v autonomní oblasti palestinských území.

Tel Aviv, město hříchu ve Svaté zemi
Města

Tel Aviv, město hříchu ve Svaté zemi

Pro mnohé hlavní město Izraele, které snad svou otevřeností a tolerancí nemůže návštěvníky více překvapit. Tel Aviv je totiž městem „hříchu“, centrem spontánnosti i veselosti v jehož ulicích se pořádá každoročně jedna z největších „gay pride“ párty na světě.

Do Betléma přitahuje poutníky chrám i segregační bariéra

Do Betléma přitahuje poutníky chrám i segregační bariéra

Již v prvním okamžiku to poutníka zasáhne. Žádná obrovská a zlatem vykládaná brána nestřeží vstup na místo, kde se podle křesťanské tradice narodil spasitel Ježíš Kristus. Jen malými vrátky vcházejí turisté do Chrámu Narození Páně v Betlémě. Proč? Hlavní důvody jsou dva. Jeden je ve skrze praktický a druhý naopak duchovní.

Jeruzalém: střed světa naší civilizace
Kulturní památka

Jeruzalém: střed světa naší civilizace

Jeruzalém je magnetem pro mnoho věřících a poutníků. Muslimové, židé i křesťané jsou k němu přitahováni magickou silou tisícileté historie i tajemnem náboženských tradic.

Opuštěný skvost přelidněné Ceasarey

Opuštěný skvost přelidněné Ceasarey

Zpola zasypaný římský akvadukt se tyčí na břehu Středozemního moře, u starověkého města Ceasarea Maritima v severozápadním Izraeli. Opuštěný, a dalo by se říci, že i zapomenutý, pomalu vrůstá do velkoměstské periferie.

Za prastarou kulturou izraelských sefardských Židů
Judaismus

Za prastarou kulturou izraelských sefardských Židů

Izrael jako cestovatelskou destinaci není potřeba zvlášť představovat. Malá zemička vzdálená tři hodiny letu od České republiky je oblíbenou zemí pro různé typy turistů – od baťůžkářů, přes poutníky po svatých místech, až po milovníky luxusu a wellness u Mrtvého moře. Většina cest za poznáním pak vede po památkách křesťanského a muslimského významu a barevných arabských tržištích.