A to se nebojíš? Slyšel jsem velice často, když jsem oznamoval můj úmysl vydat se s motorkou na Střední východ. I to byl jeden z důvodů, proč jsem chtěl tuto cestu uskutečnit a nafilmovat. Chtěl jsem ukázat lidem, že se povětšinou není čeho bát, a když člověk používá rozum, je to vcelku bezpečný “výlet”. To, co jsem prožil, ale naprosto předčilo mé očekávání.
Jako dvě ženy cizinky se stopování po Íránu spíše vyhýbaly. Nabídku couchsurfisty Saeeda však nemohly odmítnout. A tak se Češka, Švýcarka a Íránec vydali stopem do jižního Íránu, do ráje pašeráků.
Teherán nabízí ta nejlepší muzea v celé zemi. Jeho pýchou je především Národní muzeum klenotů. Spatříte v něm to, co jinde na světě není. Toto muzeum nacházející se za dveřmi podzemního trezoru Íránské národní banky totiž ukrývá jednu z nejvýznamnějších sbírek klenotů na světě.
Na úbočí pohoří Alborz se nachází hrad, jehož obyvatelé se v dávném středověku obávali vládci jak muslimského, tak křesťanského světa. Přestože z něj zbyly už jen ruiny, stále budí ve svých návštěvnících respekt a chuť poznat dávná tajemství.
Hrobka známého krále Kýra Velikého dodnes připomíná jeho úspěchy. Nádherná stavba se tyčí pod horami a je obklopena rozvalinami starého města.
Írán je krásná země, která u nás nemá bohužel moc dobrou pověst. Realita je naprosto odlišná než představy většiny lidí. Ten, kdo z Íránu odjíždí, je naprosto okouzlen. Každopádně je potřeba počítat s určitými specifiky. Zaměřil jsem se na jedno z nich, které je trochu zvláštní.
Vybrat sedm míst je těžké, deset by bylo úplně stejně, sto by možná už pokrylo alespoň nějakou část všech krás Íránu. Persie je obrovská, její historie sahá více jak tři tisíce let do minulosti, a památky se nacházejí pro nás na nepředstavitelné ploše. Vybral jsem tedy sedm míst, které si myslím, že stojí v Íránu za navštívení. Je to však subjektivní dojem, a hlavně, na Blízkém východě stačí zajít za první roh a tam se najde něco, co cestovali, vyrazí dech.
Návštěva malebné vesnice Abyaneh je nejenom výletem do historie jednoho z nejstarších osídlení v Iránu, ale také cestou kolem (pokud se jede ze správného směru) jednoho z nejkontroverznějších objektů v Íránu.