Kuchyně

Základ stravy je tvořen rýží, rýžovými nudlemi a rybami. Můžete se naprosto spolehnout, že v jakémkoliv pouličním stánku či restauraci bude na jídelníčku Nasi goreng (smažená rýže) a Mie goreng (smažené rýžové nudle), doplněné vajíčkem, zeleninou a kousky masa nebo krevet

Výborná je knedlíčková polévka Bakso. Pouliční stánky a warungy jsou místa, kde se dá najíst nejlevněji – ceny se pohybují od 10 do 20 Kč, podle druhu, výběr jídla je však poněkud omezenější než v restauracích označené Rumah Makan, kde si mnohdy můžete dopřát i studené pivo Bintang v ceně kolem 35 Kč.

Několik slov k zapamatování:

  • nasi – rýže
  • mie – nudle
  • goreng – smažené
  • ayam – kuř
  • esapi – hovězí

Samozřejmě mají velkou spoustu specialit, ale je dobré vědět, co tak zhruba do úst dáváte. Indonésané nejí (kromě drobných kmenů v džungli, ke ketrým se nejspíš nedostanete) brouky ani žádný hmyz! Možná vám bude v čaji plavat mravenec, ale to je tak asi vše. Doporučuji jídla, která byla uvařená (zabije to špatné bakterie). Je dobré mít s sebou mobil a v něm internet a popř.si nějaká ta jídla vygooglit. A pak už si jen vychutnávat tu skvělou chuť…hmm 🙂

Budete-li jíst, jako místní, rukou, dělejte tak jen pravačkou, protože levá ruka je nečistá a používá se k omývání po toaletě – ano, v Indonésii nepoužívají toaletní papír.
Místo nože používají lžíci. Do levé ruky vidličku, do pravé lžíci. Maso odtrháváme.
Taktéž buďte opatrní i s různými chilli omáčkami. Chilli omáčka = sambal. Sambal má totiž dvojí efekt pálení. Poprvé, když jídlo vstupuje dovnitř, a podruhé, když jde ven…chápete, že jo? 🙂
Pozor o cenu jídla a pití nesmlouvejte! Cena je už tak dost nízká pro nás Evropany.
Určitě vyzkoušejte tradiční smaženou rýži s kuřetem nasi goreng ayam, nebo polévku soto. Specialit mají opravdu nepřeberné množství, tudíž se nebojte zkoušet.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: