Kuchyně

Asie je největší a nejlidnatější kontinent a tudíž je domovem mnoha kultur, z nichž mnohé mají vlastní charakteristické kuchyně. K tradičním ingrediencím patří rýže, zázvor, česnek, sezamová semínka, chilli papričky, sušená cibule, sója a tofu. Uvařte si asijské risoto na tři různé způsoby.

1. Nasi goreng ayam – smažená rýže s kuřecím masem aka Lombok

Nasi goreng nebo-li smažená rýže je nejspíš nejtypičtější indonéské jídlo. A stejně tak, jako se Indonésie skládá z tisíců ostrovů, tak i variací nasi goreng lze najít na tisíce. Varianta se sladkou omáčkou kecap manis byla mojí nejoblíbenější.

Na 4 porce potřebujeme:

  • vařená rýže na 4 porce ideálně z předchozího dne
  • 300 g kuřecího masa předem upečeného či usmaženého
  • 4 čerstvá vejce
  • 2 cm čerstvého zázvoru utřeného
  • 1 velká cibule nakrájená velmi najemno (někdy dokonce utřená)
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • 0,5 cm kousek čerstvé kurkumy utřené
  • sůl
  • 4 hrsti bílého zelí nakrájeného na nudličky
  • ½ lžičky glutasolu (nemusí být)
  • 2 lžíce čili omáčky
  • 8–12 lžic omáčky kecap manis – sladká sojová omáčka
  • olej na smažení
  • krekry (nemusí být)

Postup:

Rozpálíme olej ve woku, asi 6 lžic. Rozkvedláme vejce v misce a vlijeme do oleje. Vytvoří se cosi jako omeleta, kterou po pár vteřinách otočíme, jakmile je lehce dozlatova.

Po dalších asi 10 vteřinách přidáme česnek, cibuli, zázvor a kurkumu. Po cca 30 vteřinách přidáme rýži, zelí, sůl, glutasol a kuřecí maso natrhané na nudličky. Vše smažíme na prudko asi 2 minuty, neustále mícháme, vajíčka postupně rozdělujeme na menší kousky kovovou vařečkou. Pokud nemáme wok a prudký otevřený oheň, vše bude trvat déle.

Těsně pře koncem přimícháme čili omáčku a omáčku kecap manis.

Podáváme s krekry.

2. Hovězí biryani

Hovězí v Indii, kvůli převládajícímu hinduismu, příliš „nefrčí“. Dokonce ho nově zakazuje i zákon a oficiálně je povolené jíst pouze maso z černých buvolů. Muslimové si však hovězí neodepřou, ani to klasické a lze ho sehnat relativně snadno, jak čerstvé na tržišti, tak v hotových pokrmech, například v biryani.

Na 4 porce potřebujeme:

  • ½ kg hovězího na guláš nakrájeného na kostky
  • ½ lžičky mleté kurkumy

Na omáčku:

  • 2 velké červené cibule nakrájené na kousky
  • 1–2 zelené čili papričky nakrájené na kolečka
  • 3–4 stroužky česneku utřeného
  • 2 cm čerstvého utřeného zázvoru
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • ½ lžičky mletého čili
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 2 lžičky masové kari směsi
  • 1 lžička garam masala
  • 2 malá rajčata nakrájená na osminky
  • 2 lžíce oleje

Na biryani:

  • ½ kg rýže basmati
  • 2–3 bobkové listy
  • 2 lžičky anýzu
  • 1 lžička semínek koriandru
  • 10 tobolek zeleného kardamomu
  • 2 lžíce kešu oříšků
  • 1 lžíce rozinek
  • ¼ lžičky mleté kurkumy
  • 1–2 lžíce ghí

Postup:

Do hrnce dáme hovězí, přidáme kurkumu, zalijeme vodou tak, aby maso bylo potopené a vaříme do měkka tak hodinu. Pokud se voda odpaří, tak trochu doplníme. Pro urychlení můžeme maso uvařit v tlakovém hrnci.

Rýži propláchneme a dáme vařit v osolené vodě. Nedovaříme ji úplně, tak ze 4/5.

Na oleji osmažíme zelené čili papričky s cibulí.

Jakmile cibule zezlátne, přidáme rajčata, kurkumu, masové kari, mleté čili, mletý koriandr, koření garam masala, česnek, zázvor a osolíme.

Po cca 3 minutách přimícháme hovězí maso a prohřejeme. Dáme stranou.

Na pánvi rozehřejeme ghí. Přidáme bobkové listy, anýz a semínka koriandru. Po necelé minutě přidáme tobolky kardamomu. Po další minutě kešu a rozinky. Po další minutě vmícháme ¼ lžičky kurkumy a rýži. Pořádně promícháme. Až rýže změkne úplně, sejmeme z plotny.

Podáváme tak, že doprostřed talíře uděláme kruh z rýže, na něj dáme hovězí maso s omáčkou. Někdy to maso ještě znovu zakryjí rýží a udělají z toho úhlednou hromádku.

3. Malajská rýžová porridge

Malajská rýžová porridge je v podstatě rozvařená rýže ochucená na tisíc způsobů. K dostání je v konzistenci od polévkové po kašovou. Člověku úplně pohladí žaludek. Skvěle funguje i na kocovinu.

Na 4 porce potřebujeme:

  • 4 porce vařené rýže
  • 3 syrová vejce
  • kuřecí vývar

Na ozdobu:

  • smažené sušené ančovičky
  • jarní cibulka
  • smažená cibulka
  • sezamový olej
  • světlá sojová omáčka

Postup:

Dáme vařenou rýži do hrnce, zalijeme vývarem tak, aby byla tak akorát potopená, ne více. Přivedeme k varu a vaříme na velmi mírném plameni až voda zhoustne a rýže se bude téměř rozplývat na jazyku. Průběžně mícháme. Mělo by to být 10–15 minut. Dle požadované výsledné konzistence přilijeme ještě trochu vody či vývaru.

V misce rozmícháme vajíčka a vlijeme do rýže, pečlivě promícháme a vaříme ještě asi minutu.

Nalijeme do misek a ozdobíme všemi uvedenými ingrediencemi na ozdobu či jen některou z nich či něčím uplně jiným dle vlastní chuti a fantazie. Já si třeba dávám sušená rajčata, čerstvou bazalku a sýr. Není to příliš malajské, ale chutná to skvěle.

Autorka Bohunka Kosová (Bo on the road) je surfařka, která cestuje po světě a pro svůj projekt Authentic World Food natáčí místní, jak vaří, a sbírá od nich autentické recepty. Ať už v tradičních domácích kuchyních, na ulici či v malých místních restauracích. Více najdete na jejím YouTube, Instagramu či Facebooku. Bohunka také založila startup Čajové bedýnky, přes který si můžete pro každé roční období objednat svou speciální bedýnku plnou čajové radosti. Kvalitní čaje do bedýnek osobně vybírá a součástí každé bedýnky je příběh k čajům, návod na jejich přípravu a taktéž překvapení. Více informací najdete na www.cajovebedynky.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: