Kuchyně

Bez sladké tečky na závěr se neobejde žádný pořádný oběd a ani oslava není kompletní bez několika sladkých chodů. To platí skoro všude v Evropě, a čím více putujeme na východ, tím více sladčeji se cestuje.

Tedy pustmě se do objevování indických sladkostí.

1) Halva – Indie

Recept na halvu ze semolíny jsem se naučila ve Zlatém chrámu v indickím Amritsaru v kuchyni, kde nakrmí třeba i stotisíc lidí zdarma denně. Je to neuvěřitelné místo a ta jejich halva byla geniální. Navíc jí podávali v krásné recyklovatelné misce ze sušených lístků. Tento recept jsem pracovně nazvala krupicová kaše trochu jinak.

Na 4 porce potřebujeme:

  • 75 g mouky semolina
  • 230 ml mléka
  • hrst nasekaných kešu oříšků
  • 3 zelené tobolky kardamonu
  • hrst rozinek
  • lžíci a půl cukru
  • 3 lžíce ghí nebo másla

Postup:

Do hmoždíře vysypeme obsah tobolek kardamonu a rozdrtíme. V kastrůlku smícháme mléko s cukrem a zahřejeme (nevaříme). Na pánvi rozehřejeme ghí a přidáme semolínu. Neustále mícháme dokud lehce nezhnědne. Mletý kardamon přidáme těsně před zhnědnutím semolíny.

Poté k ní přidáme kešu, rozinky a zalijeme zahřátým mlékem. Řádně mícháme, aby nám nevznikly žmolky. Cca po minutě je hotovo. Podává se jako dezert, ať už samotná nebo s jogurtem.

2) Bonda

Bonda a masala chai byla moje první snídaně v Indii. Vůně kardamonu se mi navždy vryla do paměti a když se řekne Indie, tak si jako první vybavím právě tuto vůni a tuto snídani.

Na cca 12 koulí potřebujeme:

  • 2 hrnky hrubé mouky
  • 1/2 hrnku rýžové mouky
  • 1/4 lžičky mletého kardamonu
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru (sušeného)
  • 1/4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 3/4 hrnku palmového cukru nebo třtinového
  • 1 hodně zralý banán
  • olej na smažení

Postup:

Pečlivě promícháme obě mouky, kardamon, zázvor, sůl a prášek do pečiva. Palmový cukr rozbijeme v hmoždíři na menší kousky a rozpustíme v kastrůlku s cca půlkou hrnku vody. Lehce vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Podobně postupujeme v případě použití cukru třtinového, jen se rozpustí rychleji.

Vzniklý cukrový sirup přidáme do sypké směsi s moukou. Banán rozmačkáme na kaši v ruce přmo do směsi s moukou. Vše promícháme a dle potřeby ještě doředíme vodou (cca 1/2 hrnku) tak, aby vzniklo těsto, které bude jen tak tak husté, aby tak na vteřinku drželo tvar, když z něj vytvoříme kouli.

Rozpálíme olej ve woku (dostatečné množství na to, aby bondy byly potopené). Začneme z těsta vytvářet koule o velikosti jako na obrázku a jak je vytvoříme, tak je hned vložíme do rozehřátého oleje. Smažíme do zlatovo-hněda na středním plameni. Na příliš prudkém plameni by byly uvnitř syrové. Dle potřeby otáčíme. Podáváme se silně oslazeným čajem s mlékem nebo s masala chai.

3) Banánová zmrzlina se skořicí a kardamonem

Než se pustíte do tohoto receptu, dejte si zmrazit mléko. Jo a omlouvám se, že nemám lepší fotku. Snad to trochu vylepší pokus o dokreslení okolní úžasný atmosféry. Všude byla naprostá tma, nad hlavami šustělo listí kokosových palem, za mnou pod palmou bučela ustájená kráva a najednou kde se vzala tu se vzala, paní domácí mi po úžasné večeři přinesla překvapení v podobě této lahodné zmrzky.

Na 2 porce potřebujeme:

  • 1 velký hodně zralý (ideálně až přezrálý) banán
  • 0,2 dcl plnotučného mléka (nebo půl mléka a půl smetany)
  • 4 zelené tobolky kardamonu
  • větší špetka mleté skořice
  • 1 lžička kakaového prášku
  • 1 lžička cukru (je-li banán dostatečně přezrálý = sladký, není cukr ani potřeba, i když do indického receptu není cukru nikdy dost)

Postup:

Mléko (nebo mléko se smetanou) dáme zmrazit. Ideálně do ledovače po větších kostkách, aby se pak lépe rozmixovaly v mixéru. Když je zmrzlé, můžeme začít s přípravou zmrzliny.

Tobolky kardamonu dáme do hmoždíře a lehce roztlučeme jen tak, aby se tobolky otevřely. Vysypeme z nich semínka a ta roztlučeme v hmoždíři najemno. Obaly z tobolek nevyhazujeme. Ponecháme si je třeba do indického kuřecího kari.

Do mixéru dáme banán, kardamon, skořici a kakao. Rozmixujeme na kaši. Poté přidáme kostky mraženého mléka (nebo mléka se smetanou) a opět rozmixujeme. Vzniklou polozmrzlou kaši dáme ještě na chvíli do mrazáku, aby získala přesně tu konzistenci, aby z ní šel vytvořit kopeček a podáváme.

Autorka Bohunka Kosová (Bo on the road) je surfařka, která cestuje po světě a pro svůj projekt Authentic World Food natáčí místní, jak vaří, a sbírá od nich autentické recepty. Ať už v tradičních domácích kuchyních, na ulici či v malých místních restauracích. Více najdete na jejím YouTube, Instagramu či Facebooku. Bohunka také založila startup Čajové bedýnky, přes který si můžete pro každé roční období objednat svou speciální bedýnku plnou čajové radosti. Kvalitní čaje do bedýnek osobně vybírá a součástí každé bedýnky je příběh k čajům, návod na jejich přípravu a taktéž překvapení. Více informací najdete nawww.cajovebedynky.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: