Příroda

Tbilisi Tbilisi se rozkládá na březích řeky Kury, která tu proudí mimořádně úzkou soutěskou, v údolí obklopeném kopci. Jedná se o staré město s kamennými domy, úzkými uličkami a s mnoha kostely a kavárnami. Leží tu pevnost Narikkala založená Peršany ve 4. století se zbytky věží a hradeb z 5. století. Hrad sloužil jako královské sídlo. Další dominantní památkou Tbilisi je chrám Metechi ze 13. století. Nachází se zde také sirné lázně a Gruzínské národní muzeum. Nad městem se tyčí Davidova hora, na jejímž úpatí je kostel sv. Davida s panteonem slavných gruzínských osobností. U Narikkaly se tyčí socha Matka Gruzie (Kartlis Deda) vybudovaná v 70. letech 20. století. Za návštěvu stojí i etnografické muzeum nad parkem Vake u Želvího jezírka (doprava od jara do podzimu lanovkou). Tbilisi je multikulturní město, žijí zde vedle sebe Arméni, židé, pravoslavní a mnoho dalších kulturních a náboženských menšin.

Batumi

Přímořské město Batumi leží asi 10 km od hranic s Tureckem na černomořském pobřeží v autonomní provincii Adžárie. Je zároveň hlavním městem této provincie. V řeckých dobách se zde nacházela kolonie Batis. Město samotné je známé už od 11. století, převážně díky svému opevnění. Vede tudy ropovod z Baku, díky kterému zde vznikly továrny a rafinérie pro zpracování ropy. Batumi je starý obchodní přístav.

Místo je vyhledáváno kvůli přímořským lázním. Poloha dává městu exotický ráz, roste tu mnoho citrusovníků, magnólií, cypřišů a oleandrů. Zajímavé je místní delfinárium a botanická zahrada.

Směrem k tureckým hranicím je stará byzantská pevnost Gonio

Gori

Rodné město J. V. Stalina. Nalezneme zde Stalinovo muzeum, návštěva nám poodhalí život diktátora a poměry, z nichž vyšel. Dům, kde se Stalin narodil a vyrostl, je chráněn pod kamennými kryty. Obrovská socha „vůdce lidu“ stojí ve středu náměstí.

Upliscichie

Jeskynní město známé 18 km od Gori, leží u železniční zastávky Kvachvreli. Město je datováno od 6. století př. n. l. První zmínka je v kronice z 1. století n. l. Na rozkouskovaných skalních plošinách můžeme najít obrovské sály, dlouhé točivé koridory, síně pro uctívání pohanů a dokonce pozůstatky nejstaršího Gruzinského divadla s kompletním hledištěm, jevištěm a místem pro orchestr.

Kazbegi (5033m)

Jedna z nejvyšších hor Gruzie se nachází v severní části Jižní Osetie v podhůří Kavkazu. Podle řecké mytologie tu byl připoután Prométheus ke stěně a sup mu trhal vnitřnosti z těla za to, že věnoval lidem přes Diův zákaz oheň. Celá tato oblast je vhodná pro vysokohorskou turistiku, jak bez vybavení, tak s vysokohorským vybavením. Výchozí místo je vesničkaKazbegi (1700 m).

Kutaisi

Bývalé královské město dávné Západogruzínské říše se zbytky hradu z 5. století (zničeného v 17. století Turky) a zbytky Bagratovy katedrály v 10. století. Nachází se v západní Gruzii u hranic s Abcházií nad řekou Rioni. Zajímavostí města je katedrála Bagrati. Na východ od Kutaisi najdete chrám sv. Jiří v Kaspi (Kacchi) z roku 1000, zhruba deset kilometrů severně od Kutaisi je středověký gruzínský dvorní klášter Gelati s chrámem sv. Mikuláše, kde je pochován gruzínský král David IV. Budovatel. Z terasovitého horského klášterního komplexu, který se měl podle Davidova záměru stát „novým Jeruzalémem a druhými Athénami“ a kde sídlila slavná středověká překladatelská a filozofická škola, se otevírá výhled do údolí řeky Rioni. V okolí Kutaisi se také můžete doptat na pláň se zkamenělými stopami dinosaurů.

Mccheta

Město se rozkládá na zvlněné náhorní plošině při soutoku řek Kury a Avagvi. Stopy osídlení lze datovat již do ranní doby bronzové. Od 4. století př.n.l. tu sídlili iberští králové. Ve starověku to bývalo hlavní město Gruzie, dodnes zůstává nejdůležitějším duchovním centrem země. Nachází se zde mnoho náboženských a archeologických památek. Nejvýraznější je katedrála Sveti-Cchoveli a kostel Džvari.Mccheta je součástí kulturního dědictví UNESCO.

Telavi

Město uprostřed regionu Kachetie leží v nejznámější vinařské oblasti Gruzie. Město vína, místní tradují, že se zde víno pěstuje již od 6. tisíciletí př. n. l. Pěstuje se zde přes 120 vinných odrůd. Oblast nabízí mnoho vinných stánků a vinných sklípků. V centru Telavi je starý perský palác a v okolí města je mnoho významných památek – katedrály v Alaverdi a Ikalto či klášter v Šuamtě či Gremi. Vinařská střediska Cinandali (muzeum I. Čavčavadze) či Kvareli (v okolí raně středověký kostel Nekresi).

Sighnaghi

Město ve východní Gruzii na ostrohu nad Alazanskou kotlinou. Zaímavostí je procházka po starém městě, které bylo nedávno opravené, a výjezd ke klášteru Bodbe (cca 3 km za městem), kde leží hrobka sv. Nino (světice, která podle legendy přinesla do Gruzie křesťanství). V okolí klášter Gurdžaani.

Bordžomi/Bakuriani

Jedno z nejvýznamnějších horských středisek Gruzie (cca 2,5-3 h maršrutkou ze Tbilisi, do Bordžomi jezdí i pomalý vlak). V Bordžomi jsou teplé prameny a jde také o východisko do národního parku Bordžomi (cca dvoutisícové vrcholy).

Bakuriani je nejnavštěvovanějším horským střediskem Gruzie s možnostmi lyžování i trekkingové turistiky (jezero Tabackuri). Zajímavostí je klášter Tabackuri, cca 6 km od Bakuriani. Pitoresktní dopravu může zajistit místní úzkorozchodná železnice (kukuška), která spojuje 2x denně Bordžomi a Bakuriani (rychlejší a častější jsou minibusy, které cestu zvládnou cca za 30 minut).

V asi 20 km vzdáleném Surami (okolo hlavní silnice Tbilisi-Kutaisi) lze navštívit pevnost v Surami, známou z legendy o zazdeném chlapci, kterou nesmrtelným způsobem ztvárnil Sergej Paradžanov.

Vardzia

Skalní klášter z 12. století leží v historické provincii Samcche-Džavacheti na levém břehu řeky Kury a je jedním z největších turistických lákadel celé Gruzie. Původně byl založen jako město na obranu proti Turkům. V době největšího rozmachu zde žilo cca 50 tisíc lidí. Jedná se o komplex zhruba 550 jeskyní. Město bylo vystavěno králem Jiřím III. Jeho dcera Tamara přeměnila město na klášter a nechala zde vybudovat chrám, jehož dominantou je dodnes kostel Nanebevzetí, který je celý zapuštěný do skály, pouze vstupní portál je vystaven z kamene. Roku 1283 byla Vardzia postižena velkým zemětřesením, při němž se zřítila většina předsíní, sesuly se mnohé kaple a jiné prostory a byly porušeny přístupy i pro vodovod. Beka I. (vládce Samcche) dal klášterní komplex z největší části obnovit. Ale roku 1552 dobylo Vardzii turecké vojsko a zdemolovalo celý komplex natolik, že tu vyhasl veškerý život. Dnes tu žije několik mnichů v okolních jeskyních.

V okolí jsou možnosti trekkingů, zajímavostí je na vjezdu do údolí k Vardzii mohutná pevnost Chertvisi.

Svanetie

Horská oblast obývaná národem Svanů s typickými svanskými obrannými věžemi. Jsou zde skvělé možnosti kratších i delších trekkingů i vysokohorských výstupů. Nejznámějšími centry jsou a východisky jsou Mestia (centrum dolní Svanetie) a Ušguli (centrum horní Svanetie).

Tušetie

Zapadlá oblast na severovýchodě země, která je dostupná pouze v letní sezóně. Centrem a východiskem je vesnice Omalo, v jejíž horní části se nachází kopec Keselo s několika rekonstruovanými tušetskými věžemi. Zajímavé jsou i okolní vesnice jako Dartlo či Šenako, možnost trekkingového přechodu do oblasti Chevsuretie (cca 6-7 dní).

Chevsuretie

Centrem město Šatili (v letní sezóně doprava minibusem ze Tbilisi), jehož stará část si zachovala kouzlo horského města s kamennými domy a věžemi. Nedaleko je opuštěná horská pevnost Muco.Ve vnější Chevsuretii (před průsmykem Datisdžvari) je ve vesnici Korša malé chevsurské muzeum. Odtud lze dále pokračovat do horské vesnice Roška a na Abudelaurská jezera. Další cesta přes průsmyk Roška vede do Džuty a do oblasti Kazbegi.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: