TOP 5 míst, která neminout na Filipínách

TOP 5 míst, která neminout na Filipínách

Průzračná voda, palmy, klid. Pláže na Filipínách nápadně připomínají vyumělkované fotografie z katalogů cestovek lákajících za exotikou. Tady však není třeba ani žádný filtr!

Filipíny jsou roztříštěny na vice než sedm tisících ostrovů v Tichém moři. Mezi ostrovy se dá cestovat lodí, nebo na palubě nízkonákladových leteckých společností. Cestování po Filipínách je příjemné i díky místním obyvatelům: jsou přátelští, usměvaví a hlavně – mluví plynně anglicky. Připravili jsme si pro vás 5 míst, která byste při cestě na Filipíny rozhodně neměli minout.

1.Pohádkové El Nido

Městečko El Nido, v překladu “hnízdo“, se nachází na severu ostrova Palawan. Hlavním lákadlem El Nida je pohádková zátoka Bacuit posetá nádhernými vápencovými útesy. Díky průzračně čisté vodě a bílému písku El Nido každoročně opanovává žebříčky nejkrásnějších pláží světa. Špatná dopravní dostupnost ponechává tento malý tropický ráj i nadále poměrně klidným.

Jedno z nejkrásnějších míst zátoky je ukryto poblíž ostrova Matinloc: jeho Skrytá a Utajená pláž (Hidden beach a Secret beach) jsou zasazeny v laguně a obehnané hradbou vápencových skal.

Nejširší nabídku průvodců a map Filipín (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně a na eshopu KnihyNaHory.cz

KNH

2.Batad

Pohoří Kordiler na severu ostrova Luzon ukrývá dva tisíce let stará rýžová pole. Většina návštěvníků zůstává poblíž klidného a snadno dostupného města Banaue. Ta nejpůsobivější pole se ale nacházejí dál, v nepostupném horském terénu, kam se dá dostat jedině pěšky. Okolí vesnice Batad, kterou místní s oblibou označují za osmý div světa, nabízí úchvatnou podívanou. Krajině vévodí strmé kopce prořezané pravidelnými rýžovými poli, sklánějícími se k vesnici jako mohutný přírodní amfiteátr.

Zemědělskou půdu v nadmořské výšce 1300 metrů od nepaměti obdělávají lidé z kmene Ifugao. Cesty mezi políčky znají jako své boty a návštěvníky rádi provedou po okolí. Třeba na vyhlídkové místo nad vesnicí nebo k sedmdesátimetrovému vodopádu Tappiyah, ve kterém se dá koupat.

3.Čokoládové hory

Série stejnoměrných kopečků, které tvarem připomínají zahradu po řádění krtka. I tak by se daly popsat Čokoládové hory na ostrově Bohol. Na rozloze 50 metrů čtverečních se těchto neuvěřitelně souměrných pahorků tísní více než tisíc. Jsou vysoké 30 až 50 metrů a vznikly erozí. Jejich vrcholky pokrývá hustá zelená tráva, která se v období sucha zabarví do hněda, tedy do “čokoládova“.

Jižně od Čokoládových hor, v národním parku Rajah Sikatuna, můžete spatřit nártouna. Toto roztomile okaté stvoření dokáže otočit hlavu o 180° na každou stranu. Patří k nejmenším primátům na světě.

Filipíny se kromě pohádkovým plážích mohou pochlubit i jedinečnou faunou.Seznamte se s Juliem – nártounem filipínským.

4. Ostrov Camiguin

Jste připraveni na dovolenou ve stínu sopky? Ostrov Camiguin v jižní části Filipín, jich má hned osm. Na tu nejvyšší, Hibok-Hibok, si dokonce můžete vylézt v rámci jednodenní túry. Tropický prales, který najdete na dvou třetinách ostrova, ukrývá vodopády a horké prameny. Čas si ale nechte i na pláž: pokud si nevystačíte s hrubším pískem, pak zkuste Bílý ostrov (White island), proužek bílé pláže asi kilometr od ostrova. Sopečný Camiguin patří k velmi klidným místům, i přesto, že geograficky spadá do oblasti Mindanao, která je spojovaná s muslimskými separatisty.

5. Sagada, horská oáza klidu

Toto malebné horské městečko se nachází 300 kilometrů severně od Manily. Cesta do Sagady přes pohoří Kordiler po děsivě úzké, hrbolaté silničce, není pro každého. I proto zůstává město ušetřeno masového turismu.

Sagada je známá především pro místní pohřební tradice. Dřevěné rakve s ostatky zesnulých se tu věší na skálu, aby tak duše nebožtíků měly blíže do nebe. Míst se zavěšenými rakvemi je několik, nejdostupnější z nich se nachází v Údolí Ozvěn (Echo Valley), jen pár minut z centra. Okolí Sagady je ideální pro pěší výlety. Na túru se můžete vybavit třeba buchtou z vyhlášené místní pekárny.

Zkušenosti čtenářů

Cestopisnik.cz

Potvrzuji, El Nido je hodně zajímavé místo. Na mé osobní zkušenosti a fotografie z El Nido se můžete podívat v mém cestopisu.

MP

Koukám, přestože jsem byl na Filipínách vícekrát (pokaždé alespoň na měsíc…) tak z těch top 5 míst jsem navštívil pouze El-Nido a Camiguin.  El nido už před 8 lety byla plné turistů a předražené, jak je to teď se neodvažuji domyslet. Jinak ale příroda pěkná..

Petr

Navštívil jsem v roce 2013 kromě Camiguinu všechny zmíněné lokality a mohu jen doporučit. Cesta trvala 3 týdny a bylo to docela uspechane. Nebylo to naškodu, ale kdo se nehoni tak bych doporučil jeden ostrov podrobně projet během stejné doby a poté se vrátit a projet další. Je to velká a krásná země plná různých překvapení i mimo informací z průvodce. Byl jsem tam v listopadu takže turistů moc nebylo a počasí bylo dobré.

Kwítko

Určitě Batad (i Banaue) a Sagadu (hlavně ty jeskyně!!) dopručuji. čokoládové hory jsou také fajn ale záleží na sezóně… ještě přidám vlastní tip – Taal jezero, je to jezero na ostrově, který má v sobě další jezero… prostě bláznovství (hlavně když Luzon je vlastně taky ostrov :))

MP
Kwítko:

Ano, jezero Taal je super.. teda bylo by super, kdyby nebylo neskutečně předražené. Ubytování na straně západní straně kde je Tagaytay je jedna drahota, a na východě je co já vím akorát v Balate. Byli jsme ubytování v Pusod , je to NGO nicméně jde jim především o business. Výlet lodí nějaké 3000 php, na Taal volkano povinný průvodce..no hrůza. Pokud tam pojedu příště tak leda pokud seženu vhodné místní lidi u kterých by se dalo bydlet.
 

sia
MP:

To si Vás asi místní vychutnali. My jsme letos (12/2015) za vylet lodi dali 1200 php, na Taal Volkano zaplatili jen vstup na informacích 50 php/os. a průvodce povinný nebyl. A to jsme si ještě říkali jak je tu draho. Bydlení cenově jako kdekoliv jinde na Filipínách.

mirka
sia:

dobry den
planuji na jare  s dcerou cestu na Filipiny (dospele osoby) cca 3 tydny, nemate nahdou nejaky cestopis z vasi cesty? diky za opodved mirka

Ivan
MP:

ono to mas tak, ze vidia turistu a mnohy chcu na nom zarobit. Ja som bol na taale s dalsimi deviatimi tak pre nas to az take drahe nebolo. Isli sme tam z Manily minivanom na jednodnovy vylet a cele nas to stalo 60 eur na osobu. No a na Tagaytay je teraz developersky boom, co trochu zvlastne vzladom k tomu, ze sopka je coraz aktivnejsia poslednu dobu a sami Filipinsky seizmiologovia krutia nad tym hlavou 😀

Mia

Po letosnim mesicnim vyletu v unoru doporucuju urcite ostrov Palawan. Namisto hlucneho El Nida zkuste hledat ubytovani u plaze Corong Corong. A po ceste zpet se zastavte i v Port Bartonu, ktery rovnez nabizi vylety lodi a snorchlovani po okolnich ostruvcich. Dale se mi libil ostrov Negros a vesnice Dauin, kde je hned u plaze morska rezervace. A nedaleky Apo island, ktery je rajem pro potapece a obri zelvy 😉 Zajimavy byl i prejezd z Dumaguete do Bacolodu pres hory a plantaze s cukrovou trtinou a pak pres ostrov Panay na ostrov Boracay. Ten ma sice osklivou nalepku pro nezavisle/dobrozdruzne cestovatele, avsak nejlepsi plaz s bilym piskem a nadhernymi zapady slunce. Proste civilizacni a odpocinkova tecka na zaver.

mirka
Mia:

dobry den
planuji na jare  s dcerou cestu na Filipiny (dospele osoby) cca 3 tydny, nemate nahdou nejaky cestopis z vasi cesty? diky za odpoved a preji pekny den
mail na me je mi*****@se****.cz
mirka

Alena Krutisova

Mam nabidku pro ty, co se chystaji na Filipiny a jsou z okoli Brna. Zbylo mi 2160Pesos, takze je levne vymenim.
Pridavam svuj osobni tip:  me na Filipinach nejvice uchvatila 2 mista: jiz zmineny Batad, a mene zname Moalboal – uzasne misto na ostrove Cebu. Zelvicky potkate kousek od plaze, nadherny koralovy utes 20m od ubytovani a hejna sardinek tvorici neuveritelne obrazce. DOPORUCUJI! Je to vyhlesena potapecka destinace, ale snorchlovani bude taky nezapomenutelne!

Alena Krutisova

tady je na me kontakt pro zajemce o Pesa: alca.xZAVINACcentrum.cz

Roman

Chystám se na Filipíny (Palawan) v únoru 2016 a zajímalo by mě, jestli jste tam někdo byl v resortu u kterého se dalo šnorchlovat. Hodně fotím pod vodou a výlety, kde se šnorchluje hodinu, nebo 2 a pak se jede zase někam dál mě nelákají, pár jsem jich absolvoval a až na šnorchlování se žraloky v Oslobu to pro mě zatím vždycky byly vyhozené peníze (samozřejmě počítám s výletem z El Nida, ale jen kvůli krajině, ostrovům, ale od šnorchlování toho tam moc nečekám). Taky nečekám, že bych na Palawanu u resortu na pobřeží našel něco srovnatelného s Apo Islandem, kde jsem byl před 2 roky, ale snad aspoň něco by se tam dalo najít, Díky.

Niki
Roman:

Kdo by mi poradil jak nejlepe se dá cestovat na Filipíny do Cebu a pak na Siguijor….odlet z Prahy nebo Vidně.. raději bych volila jeden přestup..má někdo takovou zkušenost .Děkuji za radu…

Roman
Niki:

S jedním přestupem jsem letěl na Cebu s Korean Air z Prahy přes Soul, ale to měli akci na letenky. Z Cebu na Siquijor se dá jet asi jedině lodí, letiště tam myslím není. Nevím ale, jestli jezdí přímá loď Cebu – Siquijor, spíš pojede přes Tagbilaran, nebo přes Dumaguete, ale možná se nebude muset přestupovat, jenom to bude zastávka na cestě. Pak by se ještě dalo autobusem Cebu – Lilo an, tam přejet do Dumaguete a tam odtud zase lodí na Siquijor. Na cestě mezi cebu a Lilo an je i Oslob, tam se dá šnorchlovat s velrybími žraloky. Jinak videocestopis i s komentářem mám na facebook.com/ph2oto.roman

Niki
Roman:

Děkuji za radu přesně tak to nějak mám v plánu…jen to přesouvám na listopad..asi..ale chci letět sama tak nevím jestli to zvládnu…Vaše video moc pěkné…:)

Maker

Misto El nida bych doporucil Coron island, jeste neni tak nacpany turistama a priroda neni tak zhuntovana. Uzasne ostruvky s plazema a jedinecne vrakove potapeni. Jednoduchy pristup k Apo reef.

Na Filipínách jsem byl třikrát a musím říct, že se tam vyplatí jen jen jako sexuální turista.

Jinak nic co by se nedalo vidět jinde v Asii a to bez toho, že se vás každý domorodec snažil odřít až na kůži. Filipínky jsou dajné, ale ten zbytek stojí za houby a to včetně té Mt. Taal. Lidi by tam měli přestat jezdit úplně, ať se Filipínci nejdřív naučí, že za peníze mají nabídnout adekvátní služby.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí