Ochutnávka místní kuchyně se zcela jistě doporučuje. Základem venezuelských jídel jsou palačinky, kuřecí, vepřové a hovězí maso, polévky a dušená zelenina. Turisté mohou využít restaurací, kde je servírováno menú del día (denní menu), levné menu skládající se z polévky a hlavního jídla.
Venezuelské národní jídlo je pabellón criollo sestávající z kousků hovězího masa, rýže, černých fazolí, sýru a opečeného banánu.
Místní specialitou je tequenos, závitky z tenkého sýrového těsta omotaného kolem prstu nebo empanadas, smažené závitky z kukuřičné mouky plněné mletým mase, sýrem, fazolemi nebo jinou mladou zeleninou. Nedílnou součást venezuelské kuchyně tvoří také kuřecí a vepřové maso, ryby a různé druhy polévek.
Nelze opominouthervido (polévka ze šunky, kuřete a ryby). Lidová jídla “do ruky” jsou arepas (placky z kukuřičné mouky smažené v oleji buď plněné masem, rybou nebo sýrem, nebo samotné jako přílohy).
V celé Venezuele je možné najít místní restaurace a hospody, obvyklé ceny za jedno teplé jídlo se pohybují v rozmezí 13000 – 28000 VEB. Pro stravování ve Venezuele platí podobné zásady jako jinde v Jižní Americe, je třeba vybírat si ke stravování na pohled čistá místa. Nejobecnější pravidlo je, že kde jí mnoho lidí, tam bude strava chutná a relativně bezpečná.
Je nutné dbát na pitný režim, tj. pít často a hodně. Je doporučeno konzumovat výhradně balenou vodu (1.000 – 1.500 Bs za 1,5 l). Jinak je všude k mání obvyklý sortiment produktů Coca Cola comp.
Ovoce nebo syrová zelenina by měly být před konzumací upraveny, tím se člověk vyhne střevním potížím.
V supermercadech, které jsou v každém městě, se dají koupit prakticky veškeré potraviny jako jsou konzervy (lanšmít, hovězí ve vlastní šťávě, párky, různé sardinky, tuňák na několik způsobů, …), uzeniny, sýry, těstoviny, rýže, polévky, atd. Vyplatí se koupitinstantní polévky a bramborovou kaši, případně knedlíky v prášku.
Na placených výletech, kde je plná penze (todo incluido), připravují především kuřata grilovaná na ohni, ryby, rýži, arepas, míchaná vejce, zeleninové saláty. V tomto případě je třeba se oprostit od hygienických předsudků.
S aktualizací online průvodce pomohl Honza Brotánek – www.dojizniameriky.cz.