Jedna z nejkrásnějších železničních tratí na světě vede z města Chihuahua ve stejnojmenném severomexickém státě do Los Mochis ve státě Sinaloa na pobřeží Kalifornského zálivu. Železnice překonává vzdálenost 653 km s převýšením téměř 2500 m a vede 86 tunely a přes 39 mostů.
Mexičtí indiáni Raramuri nebo také Tarahumarové jsou nejlepšími běžci na světě na dlouhé tratě. Výjimečné jsou ale i jejich oslavy Velikonoc, které v krátkém dokumentárním snímku zachytil Standa Miller. Přesvědčte se sami, že tancují téměř stejně dobře jako běhají!
Pokud při své cestě v Mexiku zavítáte do Nayaritu u pobřeží Tichého oceánu, zkuste navštívit dvě úplně rozdílné pláže. Sayulita je středisko, kterého se zmocnili Američané, a Platanitos je zas malá zátoka stále stoprocentně v rukou Mexičanů.
Kniha Miloslava Stingla popisuje mayské paláce a pyramidy, jejichž tajemství a záhady se snaží rozluštit. Zároveň se ptá, proč Mayové před tisícem let předpověděli, že 21.12.2012 dojde k obrovské katastrofě, která má zničit celý svět?
Američtí filmaři nám Mexiko prezentují jako zemi plnou ospalých barů, banditů, pistolníků a špinavých měst, kde přestřelky jsou na denním pořádku. Jak tomu tak většinou bývá, realita je trochu jiná.
Před více než dvěma lety vznikla v Praze společnost myELEN.com. Na první pohled to vypadá bláznivě – zjednodušeně řečeno půjčíte svoje koruny za vysoký úrok nemajetnému Mexičanovi, který si díky nim může dovolit vylepšit například svůj stánek s čerstvě vymačkaným pomerančovým džusem.
Lidé přestávají naši hudbu poslouchat, spokojí se s popem z přehrávače, stěžují si TRADIČNÍ MEXIČTÍ HUDEBNÍCI. Naštěstí je tu ještě den matek a serenády pod oknem.
Zahrají všechno. I Narkobalady. „Taky je hrajeme, když nás o to zákazníci požádají,“ odpovídá mariachi Juan Carlos Cotillo na dotaz, zda v repertoáru jeho kapely mají i v Mexiku velmi oblíbené písně oslavující činy obchodníků s drogami.