Havana: Odhalte zašlou slávu někdejší Paříže Karibiku

Havana: Odhalte zašlou slávu někdejší Paříže Karibiku

Kubánská metropole Vás okamžitě pohltí všudeznějícími latinsko-americkými rytmy, vůní spáleného benzínu a rozmanitostmi na každičkém kroku. Přestože jsou její zlaté časy nenávratně pryč, má tahle královna Karibiku mnohé co nabídnout. Stačí se jen pozorně rozhlédnout a překvapí Vás, kolik architektonických skvostů se pod prvotním závojem bídy ukrývá. A právě to dělá Havanu jedním z nejkrásnějších měst na světě.

Evropsko-americko-čínský kousek Kuby

Na Kubě snad neexistuje nezajímavé místo a téměř dvoumilionové hlavní město Havana není žádnou výjimkou. Díky své téměř 500leté existenci se může Havana pyšnit širokou škálou historických budov rozmanitých architektonických stylů, od paláců z 16. století, přes nádherné katedrály a pevnosti až po honosné koloniální stavby a budovy moderního umění. Nejkrásnější částí je nepochybně historické jádro dnešní kubánské metropole tzv. Stará Havana, která byla v roce 1982 zapsaná i na světový seznam památek UNESCO. Starou Havanu tvoří čtyři hlavní náměstí (Plaza de Armas, Plaza de la Catedral, Plaza de San Francisco a Plaza Vieja) a stejně jako v minulosti je i dnes hlavním centrem obchodu, zábavy i turistického ruchu. Centrálním bodem městských hradeb je pevnost Castillo de la Real Fuerza, která patří mezi nejstarší pevnosti v celé Americe.

Dominantu Havany tvoří Capitolio Nacional neboli Kapitol, nejkrásnější a nejimpozantnější havanská stavba, která se stala symbolem celé Havany. Podobnost s Kapitolem ve Washingtonu není náhodná. Sám autor se k inspiraci Washingtonem zcela otevřeně přiznal. Zajímavostí je, že se přímo pod kupolí nachází kopie čtyřiadvacetikárátového diamantu, odkud se počítá vzdálenost Havany od ostatních míst na Kubě. V okolí Kapitolu narazíte na spoustu dalších nádherných budov postavených ve stylu španělské koloniální architektury, ale také majestátní bulvár Paseo de Martí (Prado), jehož inspirací byla barcelonská třída Las Ramblas. Přestože dříve patřil k tomu nejelegantnějšímu, čím se mohla Havana pyšnit i na něm se podepsal zub času.

Promenáda svobody

Samotným srdcem Havany je bezesporu podmanivá havanská promenáda Malecón, táhnoucí se podél pobřeží, lemovaná vilami, jejichž barvy už dávno vybledly. Díky své orientaci k břehům Spojených států o něm Kubánci hovoří jako o promenádě svobody, ale i o místě, kde se potkává celý svět. Neexistuje totiž žádné jiné místo, které by tolik odkrývalo kubánskou duši a zároveň přitahovalo více místních obyvatel i jeho turistů, než právě zmíněný Malecón, na jehož konci se tyčí další impozantní pevnost Castillo de los Tres Santos Reyes Magnos del Morro.

Stejně jako v každém větším městě i zde narazíte na rozsáhlou čínskou čtvrť Barrio Chino. Čínany byste zde však hledali marně. Ti údajně opustili Kubu poté, co Fidel Castro poprvé pronesl slovo: „socialismo“. I přesto stojí za to tuhle kontroverzní čtvrť navštívit.

Kvůli dlouhému obchodnímu embargu a špatné ekonomické situaci se může Kuba pyšnit nejbohatší sbírkou funkčních veteránů pod širým nebem, jejichž majitelé si většinou vydělávají tím, že vozí turisty. A tak vás asi ani nepřekvapí, že je projížďka americkým vozem z 50. let po havanských silnicích nezapomenutelným, nicméně relativně drahým zážitkem. Pokud totiž cestujete na vlastní pěst, připravte se na to, že se vás místní jakožto turisty budou snažit natáhnout na čemkoliv, od ubytování, přes taxi, až po potraviny či suvenýry. Pokud jim ale dáte jasně najevo, že víte jaká je skutečná hodnota, můžete docela výrazně ušetřit.

Revoluce v rytmu salsy a kouř kubánských doutníků

Při svých toulkách Havanou byste neměli zapomenout na Plaza de la Revolución, rozlehlé náměstí obklopené šedými budovami z konce padesátých let minulého století. Dnes je sídlem kubánské vlády a dějištěm masových politických shromáždění. I když samotné náměstí není ničím extra zajímavé, co zaujme je jeho monumentálnost a rozlehlost.  Středobodem náměstí je jeden z nejvyšších bodů Havany, velkolepý památník a muzeum Josého Martího, básníka, spisovatele a národního hrdinu na Kubě, tzv. Memorial y Museo a José Martí. Můžete vyjet výtahem až nahoru, kde se vám naskytne velkolepý výhled na celé město. Nemalou pozornost přitahuje i obří bronzová silueta revolucionáře Che Guevary na fasádě jedné z nevzhledných budov, včetně notoricky známého nápisu: „Hasta la victoria Siempre“, což v překladu v znamená „Až do vítězného konce“

Bez ohledu na to, jak velkým milovníkem rumů jste, není možné opustit Kubu, aniž byste ochutnali pravý kubánský rum. Přestože Vám výborný drink namíchají téměř na každém kroku, určitě byste neměli vynechat návštěvu muzea rumů Museo del Ron, kde vám až do nejmenšího detailu představí historii a proces samotné výroby rumů, vysvětlí vám, jak se jeho jednotlivé druhy od sebe liší a v neposlední řadě vás bude čekat skromná degustace. Ochutnat zde můžete i šťávu z cukrové třtiny, ze které se rum vyrábí.

Kubu také letos na jaře navštívila naše kolegyně Kateřina Karlová. Kromě mezinárodího veletrhu cestovního ruchu FIT Cuba ostrov také pořádně procestovala. Přečtěte si rozhovor o Kubě v rubrice Redakce na cestách.

Kuba je známá také pro své vynikající podmínky pro pěstování tabáku, a tak by byl hřích nenavštívit fabriku na výrobu doutníků Real Fabrica de Tabacos Partagás, kde vyrábí ty nejproslunější kubánské doutníky. Během prohlídky máte jedinečnou možnost shlédnout celý proces výroby od třídění tabákových listů přes válení cigár až po balení do krabiček. Dělníci, kteří zde pracují až 12 hodin denně, za jednu směnu vyrobí zhruba 25 000 ks doutníků nejlepších značek jako je Monte Cristo, Cohiba či Partagás. V době naší návštěvy procházela fabrika rekonstrukcí, a tak byla výroba doutníku přesunuta v dočasném objektu.

Kdo nebyl v Bodeguitě, jakoby v Havaně nikdy nebyl

K nepsaným povinnostem návštěvy Havany patří také návštěva dvou oblíbených barů slavného spisovatele Ernesta Hemingwaye: La Floridita, kolébka Daiquiri a La Bodeguita del Medio, nejznámější kubánský bar. „Když mojito, tak v Bodeguitě. Když daiquirí, tak ve Floriditě,“ zní citát v rámečku na baru. Určitě byste jej měli během svých toulek městem navštívit, a to i za předpokladu, že kdekoliv jinde seženete proslulé mojito, které zde tento americký milovník rumu pravidelně popíjel, levnější a lepší. Budete-li mít večer čas a chuť, neváhejte vyrazit do proslulého nočního klubu Tropicana Nightclub, kde se konají světově vyhlášená kabaretní představení ve stylu Las Vegas, čemuž ale odpovídají i dražší ceny vstupenek. Dalším vyhlášeným neméně oblíbeným podnikem je Buena Vista Social Club.

Speciality místní kuchyně

Co se týká místní kuchyně, výběr tradičních kubánských jídel zde není kvůli přídělovému systému potravin tak rozmanitý jako jsme zvyklí z jiných zemí, přesto se tu dá najíst poměrně dobře. Určitě byste neměli vynechat oběd nebo večeři v jedné z typických kubánských restaurací. Nás nejvíce oslovila Mama Inés, kterou si otevřel výborný šéfkuchař Erasmo, proslulý tím, že vařil i pro samotného Fidela Castra, Jane Fondovou, Jimmyho Cartera nebo Huga Chavéze.

Nabízí zde klasická kubánská jídla jako je Ropa Vieja, polévku z černých fazolí, smažené banány, mořské plody, navíc za výborné ceny. Milovníci čokolády by neměli vynechat návštěvu nevšední kavárny Museo del Chocolate nacházející se v samotném srdci části Havana Vieja. Za pár CUC zde seženete potřebnou denní dávku kvalitní čokolády, lanýžů a dalších čokoládových výrobků, které se zde přímo vyrábějí. Své kouzlo má i návštěva opěvovaného havanského zmrzlinářství Coppelia, které se nachází v bizarní budově připomínající létající talíř. Zmrzlinářství se proslavilo v roce 1993, kdy zde byla natočená klíčová scéna kubánského filmu Jahody a čokoláda. Kromě výborné zmrzliny za skvělou cenu je tento podnik proslulý dlouhými frontami. Jako turistu vás ochranka pravděpodobně nasměruje na menší zahrádku, pokud si však chcete zažít pravou kubánskou atmosféru, pak těchto pokynů nedbejte a frontu vystůjte. Stání ve frontě je totiž nedílnou součástí kubánského života.

Město mnoha tváří a místo věčných protikladů

Navštívila jsem spoustu jedinečných míst, ale málokteré ve mně zanechalo tak rozporuplné pocity jako právě kubánská Havana. Vedle nádherných koloniálních staveb zde spatříte nevzhlednou komunistickou architekturu a polorozpadající se budovy, jež ve vás vyvolají pocit, že její lepší časy teprve nastanou. Přitom to není tak dávno, co se Havana právem pyšnila přezdívkou Paříž Karibiku a její nezaměnitelná architektonická krása neměla nikde jinde na světe obdoby. S nástupem komunistického režimu Fidela Castra se však město ze dne na den proměnilo a její ulice postupně zešedly a zpustly.

Každý, kdo tohle jedinečné město navštíví, mi dá jistě za pravdu, že je Havana i přes svoji rozporuplnost opravdu nádherné město, jejíž kouzlo spočívá především v jedinečné rozmanitosti a extrémních rozdílech, ostatně jako krása a kouzlo celé Kuby. Už jenom samotná procházka po havanských ulicích je jedním velkým zážitkem. Zajímavých míst v Havaně je však nespočet a stihnout navštívit všechna během jedné dovolené je téměř nemožné, nicméně alespoň má člověk o důvod víc, proč se sem vrátit.

Logo Uniqa

Myslete na to, že jiný kraj, jiný mrav. Na klasické turistické putování i dobrodružnou cestu si můžete od UNIQA pojišťovny sjednat cestovní pojištění do zahraničí. Vložte slevový kód „HAVANA“ do formuláře při online sjednání a automaticky obdržíte slevu ve výši 20 %.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí