Kuchyně

Přestože existuje řada specialit, valnou většinu místních jídel tvoří smažená kuřata s hranolkami, hamburgery a další velmi masitá jídla. Zeleninu a ovoce je relativně těžké dostat ke koupi nebo v restauraci, obzvlášť s přihlédnutím k tomu, že ve zdejším podnebí roste vše skoro samo!

Obvyklým, levným a běžným místním jídlem je casado, což je mix několika jídel obsahující obvykle rýži, fazole, zelí, smažený banán a maso. Složení se mění podle sezóny a kuchaře. Casado je dobré, ale po několika dnech se vám přejí. Pokud v restauraci narazíte na specialitu, hned toho využijte a dejte si ji.

Zdejší káva je skutečnou lahůdkou a je čerstvá dostupná vždy a všude. Rozšířeným nápojem jsou ovocné džusy – kombinace sody, manga, banánu, moruše, ananasu aj. Dobré je i pivo.

Orientační ceny:

  • Vyplatí se stravovat v tzv.Sodas, což jsou jednodušší restaurace, které nemají povolení k prodeji alkoholu. Ve skutečných restauracích se prodává i alkohol, ale restaurace jsou dražší než Sodas. Jídlo v Sodas: Snídaně = 3-5 usdOběd = 5-7 usdVečeře = 7-10 usd
  • Láhev vody 1l = 1 usd
  • Mléko 1l = 0,9 usd
  • Pivo v plechu = 2 usd
  • Opalovací krém = 14 usd
  • Spray tipu „Repelent“ = 8 usd

Mezi kostarické speciality patří:

  • Gallo Pinto – typická snídaně, rýže, fazole s cibulí a kořením opečené na oleji. K tomu míchaná vajíčka. Dále se k této snídani podavají tortillas a sour cream.
  • Casado – typický oběd, rýže, fazole, plátanos (druh banánů), dušená zelenina a dále maso nebo ryba.
  • Empanadas – taštičky plněné mletým masem nebo sýrem. Díky použitému koření chutnají pokaždé jinak (doporučeno ochutnat).
  • Tamales – kukuřičná taštička plněná masem zabalená do banánového listu a uvařena.
  • Rýže s krevetami a dalšími plody moře nebo rýže s masem, kuřecím masem.
  • Olla de carne – hovězí maso s větším množstvím různé zeleniny jako jsou sladké brambory, mrkev, kukuřice. Vždy s rýží.
  • Batido – nápoj vyrobený z čerstvého tropického ovoce jako je mango, papája, ananas a to mixováno buď s vodou nebo s mlékem či jogurtem, máte na výběr.
  • Rýže s mlékem – typ rýžového pudingu, častý místní dezert
  • Tres leches – šťavnatý měkký koláč se šlehačkou, velice sladký.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: