Covid, zdraví a bezpečnost

4. 5. KOSTARIKA patří již několik měsíců k zemím, která je nejen pro Čechy plně přístupná! Test/očkování je nutné pouze pokud jej vyžaduje letecká společnost a díky speciálnímu kostarickému pojištění se nemusíte obávat ani nákladů na případnou preventivní karanténu. Ráj exotických zvířat, divoké přírody plné tropických lesů, barevných vodopádů v kombinaci s pacifickým a karibským pobřežím má rozhodně co nabídnout. Pro maximální zážitek z pozorování tukanů, lenochodů či krokodýlů lze doporučit vydat se na Kostariku se zkušenými průvodci. Výlet na Kostariku se pak stane opravdu nezapomenutelným!

30. 3. V případě turistické cesty do Kostariky budou po každém cestujícím požadovány následující doklady:
Povinné cestovní pojištění zahrnující lékařského ošetření minimálně ve výši 20.000 USD a 2.000,- na nemocniční ubytování (pro případ výskytu příznaků během pobytu a nařízené karantény). Toto pojištění může být zakoupeno i u jiné kostarické společnosti nebo se může jednat o mezinárodní cestovní pojištění splňující tyto požadavky. Pojistná smlouva se vkládá do formuláře a musí být v angličtině či španělštině. V případě mezinárodního pojištění je požadavek na minimální krytí 50.000 USD.
Vyplnit digitální formulář PASE DE SALUD.
Pozemní hranice Kostariky zůstává uzavřená až do konce března 2021.

8. 2. 2021 Pro vstup do země je nutná online registrace na stránkách ministerstva zdravotnictví a zaplacení speciálního pojištění u kostarické společnosti INS. V případě turistické cesty do Kostariky budou dle MZV Kostarickými autoritami po každém cestujícím požadovány následující doklady: Povinné cestovní pojištění včetně lékařského ošetření minimálně ve výši USD 20.000 a minimálně USD 4.000,- na ubytování (pro případ výskytu příznaků během pobytu a nařízené karantény). Toto pojištění musí být zakoupeno pouze u kostarické společnosti INS. Vyplnit digitální formulář PASE DE SALUD.
Při přechodu hranice s Nicaraguou či Panamou je nutné předložit negativní test na covid-19. 

15. 12.2020 Přesně popisuje Honza Odehnal z CK Rajbas: „Pro vstup do Kostariky je nezbytné mít po internetu vyřízený tzv. Health pas – https://salud.go.cr/  Podmínkou jeho úspěšného vyplnění je pojištění na COVID u kostarické pojišťovny (systém nabízí dvě možnosti – Grupo INS a levnější Sagicor) nebo mezinárodní pojistku s krytím 50 000 USD. Po vyplnění a zaplacení kostarického pojištění přijde emailem pojistka s jedinečným kódem. Tento kód je třeba napsat do Health pasu – jinak nelze vyplnění dokončit. Pro zdárné vyplnění Health pass je také třeba zadat číslo sedadla v letadle. Následně obdržíte QR kód s kterým se prokážete již před nástupem do letadla a před vstupem do Kostariky.“

2.11.2020 Země se otevírá turistům. Turisté musí akorát vyplnit „Pase de Salud“ (zdravotní průkaz), který najdete na adrese https://salud.go.cr/. Dále musí mít turisté cestovní pojištění s krytím léčby koronaviru a nákladů na ubytování.

Bezpečnost

Bezpečnostní situace v Kostarice je poměrně dobrá. Vyšší kriminalita je jen v centru San José. Doporučuje se uschovat pas a další cennosti včetně letenek v hotelovém trezoru a cestovat pouze s fotokopií pasu. Na cestách je dobré mít jen nezbytné množství peněz.[cut] Dále se doporučuje nenosit šperky, pečlivě si hlídat cenné věci, například fotoaparáty a kamery, parkovat jen na hlídaných parkovištích a v autě nikdy nenechávat žádné drobnosti. Nedoporučuje se brát stopaře. Jakýkoliv styk s drogou je přísně postihován.

Na ulicích, plážích a jinde se běžně za bílého dne okolo vás neděje nic znepokojujícího. Kostarika je vcelku bezpečná a civilizovaná země. Nicméně určitá bdělost je na místě, protože budete turistou. Například nevybírat větší množství peněz v bližší přítomnosti nějaké cizí osoby, to samé platí i ve směnárnách. Pokud se necítíte jistě, nedělejte to, jděte jinam nebo přijďte později.
Trochu jiná situace může být po setmění a to hlavně opět v odlehlejších místech, prázdná ulice prázdná pláž apod. Největší kriminalita je každopádně v San José. Dále pak některé zóny Karibiku. Bezpečnější je oblast Pacifiku a hor.
Pokud tedy půjdete někam po setmění, berte si s sebou pouze kopii pasu (pokud máte na hotelu k dispozici trezor) a nutné peníze na noční vycházku v hotovosti. Lépe nemít debetní kartu s sebou. Ani žádné cennosti jako dražší hodinky atd.
Na uložení vašich peněz (i pasů) je doporučeno použít opasek s kapsou na peníze, tzv.ledvinka, ale naprosto placatý typ, co se nosí pod oblečením. Nevhodný je batoh či kabelka.
Pokud byste se náhodou stali obětí nějakého přepadení, odevzdejte vše, co chtějí. S největší pravděpodobností to budou pouze zloději, kteří vám nechtějí ublížit.

Zdraví

Při cestách do Kostariky jsou doporučena očkování proti hepatitidě A, B, tyfus, tetanus. Skoro celá pacifická strana země je označena za malaria-free, riziko hrozí je při delší pobytu na karibské straně.

Voda z vodovou se dá pít v Kostarice téměř všude (balená je samozřejmě ke koupi také). Průjmová onemocnění známá z mnoha jiných tropických zemí, jsou tady jen velmi výjimečná.

Zdravotní rizika při běžném turistickém zájezdu nejsou téměř žádná.

Zkušenosti čtenářů

Milos

Má pls někdo zkušenost jak řešit pak odlet/návrat domů v případě letu s KLM, tj. přes AMS, kde je nutný PCR test i pro transit? Tj. konkrétně jestli jste si ho nechali dělat v San José nebo je to možné i bez něj a udělá se quick test až v AMS? Díky za případné info.

Dominik
Milos:

Taky zajima

Ála
Milos:

KLM vyžaduje negativní PCR test na COVID-19 (ne starší než 72 hodin)
před nástupem do letadla (z Prahy nebo z Kostariky) je nutný také antigenní test ne starší než 4 hodiny. Ke všem testům je nutný vystavený mezinárodní certifikát (vystavuje laboratoř na letišti asi za 250 Kč).
Antigenní test získáte před odletem z letiště Praha.
Info zde:
https://www.prg.aero/vyzva-pro-cestujici-z-prahy-do-amsterdamu

V Kostarice zatím není zcela možné testování antigenním testem (povinným při cestách s KLM). Tento test byl schválen v Kostarice k testování až 9.2.2021! Takže jej nyní nakupují a budou zavádět, ale nikdo neví, jak dlouho jim vše potrvá.
První laboratoř, která zavedla rapid test na Kostarice (antigení test za 60 USD) – před jedním dnem ! – je zde:

https://ticotimes.net/2021/02/10/costa-rica-labs-begin-offering-antigen-tests-for-tourists

aktuální informace zde:
https://www.twoweeksincostarica.com/covid-19-test-costa-rica/rím

Držím palce Ála

honza
Ála:

Super příspěvek. Ještě doplním levné a uznáváné pojištění specielně pro Costa Ricu: https://www.trawickinternational.com/products/safe-travels-international-cost-saver
Honza;-)

Tomáš
honza:

Dobrý den, ahoj, jsem v Guatemale, chci odtud letět do Kostariky a trochu v ní cestovat.Mám cestovně-zdravotní pojištění od Safety Wings(krytí minimálně 50 000 USD).Mělo by to stačit přece, přijde mi nesmyslné dělat si nějaké další pojištění, když už jedno mám.Též potřebují PCR test?Děkuji za odpovědi, Tomáš

Lupinek

Karle, ses jistej ?

Marcela

Karle, kde je mozne Informace o povinne priletove karantene dohledat a overit?
Dekuji moc za aktualni informaci.

honza

Máme objednané letenky na konec února.. na stránkách ministerstva se nic nepíše o povinné karanténě.. ??

Standa

Nesmysl

Robin

Karle proc sem nedas oficialni odkaz? Nejake tvoje myslenky a nazory jsou zde cestovatelum opravdu k nicemu.

Ála
Robin:

Karel píše nesmyslné příspěvky všude zde na fóru. Jsou nerelevantní a nepodložené fakty a zavádějící. Proto také nikdy nepřiloží odkaz, kde získal informace.

Například zde:příspěvek Karel 25.1.2021, 13:58:38
https://www.hedvabnastezka.cz/do-kostariky-v-dobe-korona-krize-s-detmi-energii-zde-nacerpa-kazdy/
nebo zde : příspěvek Karel 30.1.2021, 23:11:18
https://www.hedvabnastezka.cz/kostarika-prakticky-radce-na-cesty-podle-delky-pobytu-velikosti-rozpoctu-i-zpusobu-cestovani/

Petr
Ála:

Vážený pane Karle, pane ublížený, už toho nechte, vaše příspěvky hlásím adminovi.

Lupínek
Robin:

Karel bude zřejmě jen nepřející hater, který rozhodně není v San José, ale spíše sedí doma na gauči!

Zde je oficiální odpověď naší ambasády v Bogotě (společné pro tuto oblast) na dotaz ohledně údajné povinnosti 2 týdenní karantény po příletu (problémem je tedy spíše s kým a jak odletět – viz nesplnitelné požadavky KLM na testy a údajné odlety jejich prázdných letadel):

Dobrý den,
hovořila jsem včera s honorárním konzulátem v San José a nic takového mi nepotvrdil. Vstup do země je možný bez testu a pouze vzdušnou cestou (pozemní hranice jsou stále uzavřeny). Upozorňuji ale, že přetrvávají problémy s návratem do Evropy, protože kostarické laboratoře nejsou schopny dodat výsledek PCR testu dříve, než za tři dny, a test na antigeny, který vyžaduje let. společnost KLM, se v Kostarice pořídit nedá.
Bližší informace naleznete na:
https://www.visitcostarica.com/en/costa-rica/planning-your-trip/entry-requirements
S pozdravem
B. Maršíčková, konzulární referentka

Ála
Lupínek:

Zde je laboratoř v Kostarice – San Jose.
Testy covid – PCR test do 24 hodin, rapid antigen test – výsledek ten samý den.
http://labechandi.com/2020/11/pruebas-covid-19/

Rychle se vše mění. Je třeba sledovat. Odkazy na ostatní laboratoře jsou např. zde:
5. ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE:
https://www.mzv.cz/bogota/cz/viza_a_konzularni_informace/informace_k_cestovani_do_kostariky.html

Zdravím všechny cestovatele

Petr
Petr:

Nechci Vám brát iluze, ale diplomacie České republiky má světě stejnou váhu jako diplomacie Zimbabwe nebo Burkina Faso.

Ondra
Robin:

Jsme na kostarice od 1.2 a vse bez problemu. O omezenich nemuze byt rec. Hotely a restaurace otevreny bez problemu – vystridali jsme jiz 3 hotely. Karlovi doporucuji vymenit sveho lekare, popripade uzivane prasky.

Jakub

Ano,potvrzuji,cestuji od 9/2, jiz pate ubytovani a vse ok. Zadna karantena po prijezdu. Zadne vetsi restrikce,zivot je zde v relat. normalu,akorat kostaricane dodrzuji rousky v doprave,restauracich apod. Ceskych „nosalu“ je tu malo.

Veronika

Zdravím, je potřeba si nějak rezervovat termín v laboratoři v Kostarice? Nebo jen prostě přijedeme a necháme se otestovat? A nevíte jestli testují antigennim testem na letišti jako v Praze, nebo je potřeba si tento test zařídit v nějaké z laboratoří? Děkuji za jakékoli informace.

Karel
Veronika:

Tak to opravdu nevim.

Ála
Veronika:

Například Lab Echandi, mají 23 laboratoří v San José a okolí:
https://labechandi.com/sedes-y-contacto/

Mají na web stránkách WhatsApp a reagují ihned, určitě vám poradí.
Na testy je nutné se objednat. Mají testování PCR i antigenní test.
Potřebují vědět:
To schedule the appointment we need:

• Full name.
• Nationality.
• ID or Passport.
• Date of birth (day / month / year).
• Phone.
• Email.
• Exact address of the Residence (Province / Canton / District)
• Date and time you travel.
• Date and time of sampling.

Jestli je možnost testování přímo na letišti, to nevím, nenašla jsem.

Martin

Dobrý den,
Rád bych se zeptal jaké mezinárodní cestovní pojištění pro Covid jste nalezli? My jsme našli prozatím pouze od Axxy a to pokrývá pouze 45 000 Dolarů. Paní od pojišťovny nám tvrdila že s tím na Kostarice zatím neměl nikdo problém. Lokální pojištění od INS se nám zdá drahé, ale bez alternativ to bude asi jediná volba…

Děkuji za odpovědi.

Vláďa

Ahoj, prosím, podělte se o zkušenosti s návštěvou Kostariky v září. Co očekávat od počasí? Mám 3 týdny v září a z informací o poč. na webu bych tam vyrazil…možná jen, ale na webu vidím co vidět chci 🙂
…klidně doporučte jinou destinaci v „okolí“. Díky, Vláďa

jenny jenkins

Thank you for this post. I found it very helpful. https://conservationconstructionofdallas.com/contacts/ I will highly recommend this blog to others. I can’t wait for more content. I’ll check back later for more!!!

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: