Za vrabčáky a bandity do Kolumbie
Národní parky a přírodní skvosty

Za vrabčáky a bandity do Kolumbie

Když se ornitolog vydá do kolumbijského pralesa, rozhodně si neodnáší pouze ornitologická pozorování.

Zipaquirá aneb vánoce v Kolumbii
Tradice

Zipaquirá aneb vánoce v Kolumbii

Solné doly v kolumbijském Zipaquirá dlouho symbolizovaly utrpení a bídu. Dnes hostí druhou největší solnou katedrálu světa. Všem cestovatelům a čtenářům našeho portálu přejeme klidné vánoce doma i na cestách!

Rok života na stáži v Kolumbii
Práce, život, dobrovolničení v zahraničí

Rok života na stáži v Kolumbii

Prečo som sa rozhodla ísť na praxi? Vybrala som si Kolumbiu, pretože to bolo niečo iné, niečo jedinečné oproti všetkým ľuďom ktorých som poznala. Cieľ bol jasný – naučiť sa španielčinu a spoznať úplne inú kultúru. Mala som už čo-to pocestované a ani v životopise mi nechýbali skúsenosti, preto som sa rozhodla pre inú prax, než prax v mojom obore. Vyštudovala som síce podnikové hospodárstvo, rozhodla som sa však pre vzdelávaciu prax, konkrétne učiť angličtinu na základnej škole, s čím som už mala skúsenosti v ČR.

Vědecká expedice v Kolumbii slaví úspěch
Zajímavá místa

Vědecká expedice v Kolumbii slaví úspěch

Hlavním cílem expedice Kolumbie v hledáčku přírodovědců nebylo běžné potulování po této krásné a rozmanité zemi, ale hlavně sběr biologického materiálu, který bude sloužit k fylogenetické analýze cichlid rodu Aequidens. Výzkum podpořil Expediční Fond.

První kroky v Kolumbii a proč je tato země tak rozmanitá

První kroky v Kolumbii a proč je tato země tak rozmanitá

Kolumbie je zemí s nepředstavitelnou biologickou rozmanitostí. Díky její poloze je zde možné najít jak dusné pobřežní mangrovové  lesy a tropický prales tak i větrné vysoké Andské štíty. Pohoří And navíc vytváří zajímavý systém mnoha izolovaných lokalit. Ale není to jen úžasná příroda, co zde stojí za povšimnutí…

Darién Gap (6) Život v chýši s indiánskou rodinou
Příroda

Darién Gap (6) Život v chýši s indiánskou rodinou

Dál jsem nemohl pokračovat, jelikož jsem musel přebrodit nejnebezpečnější brod celý cesty a řeka byla díky dešťům rozvodněná. V poslední obydlené indiánské chýši před oblastí se zlatými doly byly jenom děti, jak se zdálo. Rozložil jsem si věci po skále a snažil je trochu vyprat, vyvětrat a usušit. Seděl jsem nedaleko indiánský chýše na skále a psal deník, když na mě zavolala indiánka, jejíž věk jsem poprvé odhadnul na 50 až 60 let – později jsem však usoudil, že musí bejt minimálně o 20 let mladší – a rukou mně pokynula, ať jdu dál.

Darién Gap (1) Cesta stopem do Panamy
Památky UNESCO

Darién Gap (1) Cesta stopem do Panamy

Darién je provincie na východě Panamy o rozloze 16671 km2, pokrytá prastarým tropickým, deštným pralesem, kterou v roce 1981 UNESCO zapsalo do seznamu světového kulturního dědictví a byla prohlášena Mezinárodní Biosférickou rezervací (1983).

Darién Gap (3) Yaviza – místo kde končí cesta v řece Chucunaque

Darién Gap (3) Yaviza – místo kde končí cesta v řece Chucunaque

Večer jsem konečně dorazil do vesnice Yaviza, dál už cesta nevedla, jenom řeka a stezky vysekané v nepropustné džungli. Musel jsem se rozhodnout, jak dál. Několik možností treku do Kolumbie popisuje Lonely Planet, já jsem se rozhodl pro trasu, kterou jsem ještě dodnes nikde neviděl popsanou.