Jen pár hodin cesty od rušného hlavního města Kolumbie se nachází mnohem menší a poetičtější městečko s tím nejkrásnějším náměstím, jaké jste kdy viděli. Pokud si budete chtít hned po příletu do Bogoty několik dní užít venkovské atmosféry a přírody, zamiřte právě sem. V půvabné koloniální osadě Villa del Leyva vás čekají projížďky na kole, specifický ekosystém paramo, předkolumbovské monolity, ale i nádherné koloniální domy plné dobrých restaurací.
„Cestovat nejde a pokud ano, tak je to nebezpečné.“ Opak je ale pravdou. Já jsem na cestě už téměř rok. Na svém seznamu mám „pouze“ Itálii, Francii, Mexiko, Ekvádor a v současné době i Kolumbii. V každé zemi se snažím strávit delší čas, abych se naučila jazyk dané země. Jazyk je totiž důležitou a nepostradatelnou součástí každé kultury. A jazyky mě baví. Poznání nových kultur a to, jak lidé žijí, byl jeden z důvodů, proč jsem dala po 5 ti letech v Praze v práci výpověď a vydala se na Cestu kolem světa. V době koronavirové.
Bílé písečné pláže ohraničené valouny různorodých tvarů, zelená džungle s pozůstatky starých indiánských obydlí a sladké zralé kokosy válející se všude kolem. Kolumbijská Tayrona je v mých představách synonymem pro dokonalý plážový ráj. Jeho obliba mezi turisty i místními neustále roste, a právě proto je potřeba moc dobře vědět, kam zamířit, abyste odjeli s nadšením z čisté přírody a osamocených západů slunce.
Po Kolumbii cestuje rok od roku více zahraničních turistů. Už zdaleka nejde jen o mladé batůžkáře a dobrodruhy, kteří hledají dobrodržství v této krásné zemi.
Výběr sedmi nejzajímavějších míst v Kolumbii připravil cestovatel a majitel CK doJižníAmeriky.cz Honza Brotánek. Honza v Kolumbii střídavě žije.
V Kolumbii existuje 44 národních parků. Jedním z nich je NP Los Nevados. Tento park (na rozdíl od jiných) je možné navštívit bez nutnosti platit si místního horského průvodce.
„Kolumbijci kvalitní kávu moc nepijí, jejich oblíbené tinto vlastně nemá s dobrou kávou mnoho společného,“ shrnuje svoje povídání Eugenio, majitel kávové farmy La Candelaria ležící v kopcích Sierra Nevada de Santa Marta. Právě on nás jako první zasvěcuje do pěstování vyhlášené kolumbijské kávy.
Jen pár hodin cesty od rušného hlavního města Kolumbie se nachází mnohem menší a poetičtější městečko s tím nejkrásnějším náměstím, jaké jste kdy viděli. Pokud si budete chtít hned po příletu do Bogoty několik dní užít venkovské atmosféry a přírody, jste tady správně.