Poslední část velké cesty, čeká nás trasa Anchorage – poloostrov Kenai – Valdez – Dawson – Tombstone Park – Dawson Creek – Vancouver.
Opouštíme město, a je na čase, už nám lezlo na nervy. Henry naštěstí stál tam, kde jsme ho v pátek nechali, a my mohli vyrazit do přírody.
Pokračování velké letní cesty po Americe, tentokrát projedeme trasu Vancouver – Meziadin Juncton – Hyder – Whitehorse – Desadeash River – Kluane NP – Fairbanks – Denali.
O cestě do Kanady jsme přemýšleli asi dva roky. Jasnější obrysy dostala cesta poté, co jsme našli program „working holiday“, který umožňuje mladým lidem do 35ti let získat na rok pracovní povolení.
Když jsme našemu emigravšímu spolužákovi oznámili na jeho polosamotě uprostřed hlubokých lesů Britské Kolumbie, že máme namířeno na Yukon a dál na sever, pohrdlivě odfrkl. „Co tam proboha chcete dělat? Tam chcípl pes.“
Drsná příroda kanadských hor vybízí tuláky k putování. Nacházíte místa, která mají podle indiánského popisu velmi blízko k branám nebeským. A možná potkáte i medvědy.
Po pravé straně se z mlžného oparu pomalu vynořuje Huronské jezero, jedno ze známých „Velkých jezer“ ležících na pomezí Kanady a USA. Přestože poblíž státní hranice leží pruh území s největší hustotou osídlení v Kanadě, na evropské poměry je to i tak oblast málo zalidněná, a tudíž s čistou a krásnou přírodou.