Kanada je jednou ze zemí, kde je život v autě na cestě úplně normální věc. Nejenže skoro každý místní vlastní trailer nebo pořádný camper van, přijíždí sem i statisíce lidí se stejným snem – zažít svobodu na cestě překrásnou a divokou krajinou.
Když jsem byl poprvé v Americe ještě jako student v roce 1991 podařilo se mi s pomocí autobusů GREYHOUND a autostopu projet podstatnou část národních parků na západě USA. Krátce jsem na své cestě zavítal také do kanadského Vancouveru, kdy vzniknul můj v té době téměř nedosažitelný sen, projet jednou i všechny národní parky západní Kanady.
Kanada fascinuje nejen svou rozlohou a divokou přírodou, ale i rozmanitou kombinací kultur z celého světa. Právě ve velkých evropsky vyhlížejících městech na řece Svatého Vavřince nebo v příjemném Vancouveru či Calgary na západě, žije celých devadesát procent obyvatel Kanady.
Jasperský národní park byl založen v roce 1907 na rozloze téměř 11 000 km2. Nachází se v kanadské části Skalických hor a v roce 1984 byl zařazen na seznam světového dědictví UNESCO.
Trek West Coast Trail při západním pobřeží kanadského ostrova Vancouver bývá označován mnoha superlativy. Stezka, která v 19. století sloužila k záchraně přeživších z desítek ztroskotaných lodí, dnes patří k nejkrásnějším i nejnáročnějším trekům Kanady. Prochází divočinou plnou medvědů, pum a vlků, nejsevernějším deštným pralesem planety i po opuštěných plážích Pacifiku.
Může se vám stát, tak jako mně, že budete mít na návštěvu Kanady jenom 2 týdny. Zdá se to málo na tak obrovskou zemi, kde vlastně každá návštěva je jen malou ochutnávkou z toho, co se tam dá vidět. Zde je pár osobních postřehů. Navštívil jsem Toronto, Niagarské vodopády a potom se přesunul do Vancouveru.
Vždy jsem chtěla cestovat. Zažít dobrodružství, poznat nové lidi a kulturu a pochopit, jak se žije v jiných koutech naší planety. O Kanadě jsem snila už od střední školy, jelikož se jedná o bilingvální zemi a já jsem studovala francouzské gymnázium, ale nedostala jsem možnost se tam podívat. Až během studia na vysoké škole jsem se dozvěděla o kategorii Working Holiday Visa, která umožňuje v Kanadě pracovat a cestovat až po dobu jednoho roku.
Festivaly elektronické hudby v Kanadě přitahují každoročně statisíce lidí. Kapely a hudební scéna nejsou zdaleka to jediné. Jedná se o přehlídku výstřednosti, módních alternací, kreativního pojetí vizuálu, uměleckého designu, prezentaci nevšedních dovedností a ukázku, že hranice prostě neexistují. Přestože se festivaly výrazně prezentují svým zevnějškem, jako účastníci pocítíte, že tu jde především o uvolněnou atmosféru a předávání pozitivní energie.