Kuchyně

Argentinci jídlo prostě milují. Patří neodmyslitelně k jejich životnímu stylu. Mezi hlavní charakteristiky zajisté patří velké porce. Argentinská kuchyně nepatří mezi sofistikované a těžko ji budeme srovnávat například s francouzskou. Neodmyslitelnou součástí kuchyně je hovězí maso a těstoviny. Kromě španělského vlivu je zde silný také italský, který přinesl hojné použtí těstovin a rozšíření pizzy. Především ve velkých městech se v poslední době rozšířily americké řetězce fast foodu ( Mc Donalds, Burger King ). Je zde také zastoupena arabská kuchyně. Na jihu země patří mezi oblíbené jehněčí maso a mořské plody ( krabi a ustřice ). Na západě země je také populární skopové.

Snídaně v Argentině rozhodně není nejvydatnější jídlo z celého dne. Typická snídaně se skládá z café con leche y medialunas ( káva s mlékem a croissanty ). Některé hotely nabízejí snídaně v americkém stylu. Tousty ( tostadas ) jsou servírovány s máslem ( manteca ) a marmeládou ( mermelada ). Obědy se začínají servírovat v poledne, ale nejoblíbenější doba je mezi 13.00-13.30. Večeře začínají od osmi hodin večer, ale Argentinci obvykle nevečeří před 21.00. Restaurace mají zavírací dobu později než je zvykem v Evropě. I po půlnoci naleznete mnoho míst, kde je možné se najíst.

Během dne je běžné si dopřát malou svačinu, která může být cokoliv. Od zmrzliny, sladkých zákusků, sandvičů, hot dog ( pancho ), pražených oříšků, plátku pizzy do ruky až po empanády. Jedná se o z těsta vyrobené a plněné ( mleté maso, zelenina, sýr,šunka, kuřecí maso ) výrobky, které se buď pečou nebo smaží.

Zákusky jsou také populární. Nejznámnější ingrediencí je dulce de leche ( sladké mléko ).Velice populární je zmrzlina, konzumovaná v celé zemi a během celého roku. Původem z Itálie a mající rozmanité příchutě. Nejlepší zmrzlinové obchody v celé Argentině naleznete v Bariloche .

Nápoje alkoholické

Nejrošířenější patří víno, pivo a destilované nápoje. Mimo města je populární pálenka caňa ( vyrobená z  cukrové třtiny ). Nejpopulárnější pivo je Quilmes  a Isenbeck a Andes. Servíruje se buď v půllitrových láhvích ( porrones ) nebo točené  ( chopp ). K pivu často dostanete slané oříšky .

Argentinské víno patří mezi nejlepší v celosvětovém měřítku a naleznete zde široký výběr od nejlevnějších až po světové značky. Nejvýznamnější vinařskou oblastí je Mendoza, kde se pěstuje 70% celonárodní produkce.Mezi typické argentinské odrůdy Malbec a také Syrah. Na severu v oblasti Cafayate se pěstuje speciální odrůda Torrontes. Jinak samozřejmě v celé zemi najdete všechny významné odrůdy.

Nealkoholické nápoje

Populární je káva a to silná. K snídani kávu s mlékem a během dne expresso. Nabídka čerstvých džusů je převážně omezena na pomeranče a grepy. Limonády ( gaseosas ) jsou v Argentině velice populární. Počínaje americkou Coca Colou a Pepsi, až přes místní ochucené minerálky. Ty mohou být nasycené (con gas) nebo neperlivé ( sin gas ). Naprostý fenomén v argentinské kultuře je pití maté.

MATE – nic nevystihuje Argentinu, tak jako příprava a pití nápoje maté. Není to pouhý nápoj, ale je to rituál mezi členy rodiny, přáteli a spolupracovníky. Mnohdy je společenský prvek důležitější než samotný nápoj.

Yerba mate – jsou sušené a drcené listy rostliny ( Ilex paraguayensis ), příbuzné rostliny cesmíny. Také býva označována jako paraguayský čaj. V koloniální době se začala pěstovat na plantážích jezuitských misií v oblasti Rio Paraná. Velice rychle se pití mate stalo populární i díky pozitivním vlastnostem, které ji byly přičítány.

Samotné servírování nápoje má své zvyklosti. Jedna osoba (cebador) plní nádobku v tvaru dýně yerbou a zalévá jí horkou vodou. K pití se používá bombilla ( kovová tyčka s s filtrem ve spodní části ) vyrobená z různých materiálů.

Voda se nalévá horká nikoliv vařící a poté adobka koluje po směru hodinových ručiček. Nádobka se vždy dopije a pak se znovu dolije a koluje dál. V různých částech Argentiny se pije maté samotné ( amargo )nebo s cukrem ( dulce ).

Pozvání na mate je kulturní zážitek a určitě si ho nenechte ujít. Ačkoliv pro nováčky může být nápoj hořký a horký, po několikátém kole tyto nezvyklé chutě nejspíše zmizí.

Upozornění

Staré pravidlo říká: „Jez to, co můžeš uvařit nebo oloupat“. Zelenina a ovoce by měly být vždy omyté v čisté vodě nebo nejlépe oloupány. V odlehlejších částech Brazílie je lepší se vyhnout čerstvým salátům, i když vypadají sebelépe. Nikdy nemáte jistotu, v jaké vodě byly oprány. Není dobré kupovat potraviny na ulici, doporučuje se navštívit obchod nebo restauraci. Ve větších centrech jsou restaurace naprosto bezpečné a jídlo je velmi chutné. Je dobré si vybírat restaurace, které jsou plné návštěvníků a vyhnout se těm prázdným. Nedoporučuje se kupovat na ulici zmrzliny. S výjimkou kvalitních restaurací je dobré se vyhnout i některým mořským plodům, zejména mušlím a ústřicím.

S aktualizací online průvodce Argentinou nám pomohla Irena AndrlováCK Reina Travel.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: