Lonely Planet píše, že sudánská kuchyně je velmi chudá a nezajímavá. Je to zavádějící informace. Rozmanitost je závislá na oblasti a životní úrovni. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že je různorodá a chutná.
Strava a nákupy:
Pohostinná a přátelská země nabízí mnoho obchodů, trhů, restaurací a jídelen. Děti na autobusových a taxi zastávkách nabízejí i vařené vejce, chleba, ovoce a zeleninu ba i smaženého nilského okouna.
Stravovat se dá v místních vývařovnách, na trzích – obsáhlá tradiční snídaně Fatuur – smažená játra, vejce, zelenina, restované fazole, placatý chleba – vyjde na maximálně 5 USD ( v závislosti na kurzu a místě) pro dvě osoby. Káva Jebanah nebo čaj 0,50 USD. Čerstvý ovocný džus 2 USD za téměř litr.
Voda je k dispozici chlazená v hliněných nádobách zdarma na veřejně přístupných místech. Nebo balená v obchodě, ovšem ne ve všech, proto se doporučuje si s sebou přivézt filtr.
Obchody jsou dobře zásobené potravinami, hygienou, ale i domácími potřebami. Klimatizované masny nabízí čerstvé maso, hovězí, kuřecí, jehněčí, kozí, rybí a velbloudí. Vepřové maso zde nenajdete.
Místní trhy jsou v každé městě nebo větší vesnici, jsou velice dobře zásobené ovocem, zeleninou, kořením a dalším smíšeným zbožím. Ceny jsou poloviční oproti našim.
V hlavním a velkých městech jsou restaurace různých cenových skupin, od luxusnějších v hotelích až po pátou cenovku.
Návštěvník by neměl vynechat:
z jídel:
- tradiční snídani fatuur – smažené kořeněné fazole, tameya a smažená játra se zeleninovým salátem.
- smaženého nilského okouna se šatou (pálivá pasta z burákového másla a čili)
- Gurassa Bil Damaa – typický placatý chléb s vrstvou masové směsi
- balila – rosolovitou kaši
Z nápojů:
- čerstvý ovocný džus
- káva Jebanah
- aragi – čistý alkohol ze sorgamu nebo datlí
- merissa – místní pivo
S aktualizací online průvodce pomohla Andrea Kaucká, www.divokaafrika.cz