Udělejte si doma Samosu (Indie)

Udělejte si doma Samosu (Indie)

Samosa patří mezi nejtypičtější indická jídla, která dostanete snad všude. Proč si ji neudělat doma?

Na evropské zvyklosti jsou většinou ďábelsky pálivé, ale i ďábelsky dobré :). Jejich příprava je jednoduchá, i když (hlavně kvůli náplni) časově trochu náročnější.

Co potřebujeme: (pro 4 osoby)

těsto
– 800 g bílé mouky
– 1 lžičky soli
– 200 g rozpuštěného másla nebo ghí
– 300 ml studené vody

náplň
– 2 nebo 3 středně velké brambory
– 1 malý květák
– 200 g čerstvého nebo mraženého hrášku
– ghí nebo rostlinný olej
– 1 lžička kmínu
– 1/2 lžičky řeckého sena
– 1/2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
– 1 lžička kurkumy
– 1/2 lžičky mletého koriandru
– 1/4 lžičky asafoetidy
– 1/4 lžičky mletých hřebíčků
– 1/2 lžičky mleté skořice
– 2 lžičky soli
– 1/4 lžičky soli

Tipy:

1) pokud se vám nechce, nemusíte těsto sami připravovat, místo něj stačí koupit těsto listové (z jednoho balíčku vyrobíte 18-20 samos)

A dáme se do toho:

Pokud nepřipravujete i těsto, ale koupili jste těsto listové, skočte rovnou na bod 4).

1) V míse smícháme mouku, sůl a ghí (či máslo), pak pomalu přidávejte vodu, až připravíte těsto.
2) Dobře propracujte, až je vláčné, měkké a nelepí se na prsty.
3) Těsto vyválejte do koule a přikryjte navlhčenou látkou. Mezitím si připravíte náplň.
4) Syrové brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, květákové růžičky nakrájejte na malinké růžičky, hrášek uvařte ve slané vodě do měkka.
5) Na střední oheň postavte velkou pánev a na 2 lžících ghí nebo oleje smažte kmín a řecké seno. Když začnou tmavnout, přidejte strouhaný zázvor a prášková koření a ještě chvíli smažte.
6) Do pánve přidejte brambory, za stálého míchání je smažte 3-4 minuty. Přidejte květák a opět za stálého míchání smažte další 3-4 minuty. Přidejte 2 lžíce vody, přikryjte a vařte asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
7) Poté vmíchejte hrášek, přidejte sůl, pepř a nechte vychladnout.
8) Na pomoučněném válu vytvořte z těsta asi 20 kuliček a každou z nich rozválejte na placku o průměru asi 10 cm.
9) Na každou placku dejte trochu vychladlé zeleniny a zabalte. Okraje přitisknout k sobě, aby žádná zelenina nevypadla a samosa se zároveň při smažení nerozevřela.
10) Na pánvi rozehřejte ghí nebo olej a každou samosu smažte (i několik najednou, podle velikosti pánve) 10-15 minut. Při smažení je často obracejte, až jsou po obou stranách zlatohnědé.
11) Osmažené samosy nechte okapat rovnou podávejte.

Doba přípravy:

90 minut

Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David Kučerovi

Nejširší nabídku průvodců a map Indie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz

Zkušenosti čtenářů

AZA

Prosimvas opravte si tam do samosy urcite nepatri kmin ale rimsky kmin (cumin).diky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí