Samosa patří mezi nejtypičtější indická jídla, která dostanete snad všude. Proč si ji neudělat doma?
Na evropské zvyklosti jsou většinou ďábelsky pálivé, ale i ďábelsky dobré :). Jejich příprava je jednoduchá, i když (hlavně kvůli náplni) časově trochu náročnější.
Co potřebujeme: (pro 4 osoby)
těsto
– 800 g bílé mouky
– 1 lžičky soli
– 200 g rozpuštěného másla nebo ghí
– 300 ml studené vody
náplň
– 2 nebo 3 středně velké brambory
– 1 malý květák
– 200 g čerstvého nebo mraženého hrášku
– ghí nebo rostlinný olej
– 1 lžička kmínu
– 1/2 lžičky řeckého sena
– 1/2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
– 1 lžička kurkumy
– 1/2 lžičky mletého koriandru
– 1/4 lžičky asafoetidy
– 1/4 lžičky mletých hřebíčků
– 1/2 lžičky mleté skořice
– 2 lžičky soli
– 1/4 lžičky soli
Tipy:
1) pokud se vám nechce, nemusíte těsto sami připravovat, místo něj stačí koupit těsto listové (z jednoho balíčku vyrobíte 18-20 samos)
A dáme se do toho:
Pokud nepřipravujete i těsto, ale koupili jste těsto listové, skočte rovnou na bod 4).
1) V míse smícháme mouku, sůl a ghí (či máslo), pak pomalu přidávejte vodu, až připravíte těsto.
2) Dobře propracujte, až je vláčné, měkké a nelepí se na prsty.
3) Těsto vyválejte do koule a přikryjte navlhčenou látkou. Mezitím si připravíte náplň.
4) Syrové brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, květákové růžičky nakrájejte na malinké růžičky, hrášek uvařte ve slané vodě do měkka.
5) Na střední oheň postavte velkou pánev a na 2 lžících ghí nebo oleje smažte kmín a řecké seno. Když začnou tmavnout, přidejte strouhaný zázvor a prášková koření a ještě chvíli smažte.
6) Do pánve přidejte brambory, za stálého míchání je smažte 3-4 minuty. Přidejte květák a opět za stálého míchání smažte další 3-4 minuty. Přidejte 2 lžíce vody, přikryjte a vařte asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
7) Poté vmíchejte hrášek, přidejte sůl, pepř a nechte vychladnout.
8) Na pomoučněném válu vytvořte z těsta asi 20 kuliček a každou z nich rozválejte na placku o průměru asi 10 cm.
9) Na každou placku dejte trochu vychladlé zeleniny a zabalte. Okraje přitisknout k sobě, aby žádná zelenina nevypadla a samosa se zároveň při smažení nerozevřela.
10) Na pánvi rozehřejte ghí nebo olej a každou samosu smažte (i několik najednou, podle velikosti pánve) 10-15 minut. Při smažení je často obracejte, až jsou po obou stranách zlatohnědé.
11) Osmažené samosy nechte okapat rovnou podávejte.
Doba přípravy:
90 minut
Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David Kučerovi
Nejširší nabídku průvodců a map Indie (turistických, cyklistických, horolezeckých a jiných) najdete v prodejně v pražském Klubu cestovatelů nebo v eshopu KnihyNaHory.cz
Prosimvas opravte si tam do samosy urcite nepatri kmin ale rimsky kmin (cumin).diky
Články v okolí