Ahoj. Všimli jsme si, že máš zapnutý AdBlock. Prosím, pozastav si pro HedvabnaStezka.cz blokování reklamy. Díky tomu můžeme zajistit více zajímavých článků o zemích světa, cestopisy, reportáže. Navíc se snažíme zobrazovat jen reklamy s cestovatelskou tématikou, podporujeme touto cestou i mnohé charitativní projekty a neziskovky. Snad tě nebudou moc rušit. Děkujeme! Redakce HedvabnaStezka.cz
TOP 7 specialit portugalské kuchyně, které musíte otestovat ma vlastní chuťové buňky
7. 8. 2020
Tereza Kramplová
1. Bacalhau na sto a jeden způsob
Slovo bacalhau znamená v překladu treska. Typické bacalhau je nasolené sušené tresčí maso (které lze jednoduše a levně nakoupit v každém větším obchodě), které je před přípravou jídla nutné namočit na den do vody. V minulosti bylo nasolení a usušení jediným způsobem, jak tresčí maso zakonzervovat. Jedním z možných způsobů úpravy je například „bacalhau a casa“ (v překladu „na domácí způsob“) s dušenou zeleninou a pečenými bramborovými chipsy.
Francesinha nevypadá na první pohled, druhý pohled a ani při čtení ingrediencí moc lákavě, ale výsledek jistě předčí vaše očekávání. Jde vlastně o teplý sendvič se šunkou, sýrem, klobáskou a kusem masa, který je přelitý pikantní rajčatovo-pivně-vinnou omáčkou. Pochází z města Porto a můžete ji zde ochutnat na každém rohu. K francesinhe se nejčastěji servírují hranolky a podle některých receptů patří nahoru i volské oko. Zkuste to, vážně!
3. Pastel de bacalhau, tresčí koblížky
Zase to bacalhau! Tyto malé smažené „koblížky“ se připravují z těsta obsahující tresčí maso, brambory, vejce a koření. Naplněny bývají buď některým z lahodných portugalských sýrů (které jsou mimochodem výborné samy o sobě – například kozí pocházející z pohoří Serra de Estrella) nebo jsou bez náplně. Nejčastěji se servírují jako studený předkrm.
4. Pastel de nata neboli pastel de Belém
Sladký košíček z listového těsta plněný žloutkovým krémem se vám rozplyne na jazyku. Poprvé byl vyroben v 19. století v lisabonské přístavní čtvrti Belém, kde si dodnes můžete dát jeho „originální“ verzi. Pokud se vám ale nechce čekat několik desítek minut ve frontě s dalšími turisty, výborné home-made pasteis de nata prodávají v každé první pekárně a cukrárně.
5. Ovos moles a další zákusky
Zákusek ovos moles pochází z pobřežního města Aveiro a v překladu jeho název znamená „měkké vejce“. A také jako vejce vypadá. Uvnitř tenoučkého těsta se nachází krém ze žloutků a cukru. Ze způsobu přípravy je zvláštností především styl míchání žloutků, kde se nemíchá kolem dokola, ale zásadně dřevěnou lžící k sobě a od sebe.
Vlastně většina portugalských sladkostí se skládá ze dvou hlavních ingrediencí – vajíčko a cukr. Pokud jim přijdete na chuť, ochutnejte ještě třeba také Fios de ovos (v překladu vaječné nitě – žloutkové pásky vařené v cukru) nebo obří „pusinku“ z bílků a… cukru.
6. Portské víno a i ta další
Portugalsko se dělí na několik vinařských oblastí a každá vyniká jinými druhy vína. Vyrábí se zde kvalitní červená plná chuti a vůní, ale i svěží bíla, která by se dala pít pořád. A nezapomeňme na typické portské víno! Může se vyrábět pouze z hroznů určitých odrůd, které rostou na hornatých svazích v údolí řeky Douro na severu země. Historie pěstování víno v tomto kraji je více než 2000 let! Nejlépe si portské vychutnáte na degustaci v některém z vinných sklepů ve městě Porto nebo v příjemné hospůdce na nábřeží řeky Douro.
7. Zelená polévka Caldo verde
Caldo verde je typická hustá portugalská polévka. Základ tvoří polévka z brambor a kapusty, je dochucena typickými místními bylinkami a mořskou solí a samozřejmě nesmí chybět ani kousky klobásy. Protože jde o klasický portugalský pokrm, servíruje se většinou na svatbách a různých významných událostech – něco jako „náš“ vývar s játrovými knedlíčky.