Čím jsem starší, tím víc dbám na svých cestách na pohodlí. A protože většinou cestuji způsobem, kdy spím pod plachtou nebo širákem, tak se musím trochu pídit po věcech, které by mi kýžené pohodlí co nejvíc umožnily. Dneska bych se rád podělil o zkušenost s výborným cestovním jídlem české výroby – Adventure Menu a než začnu, dovolím si jeden citát: „Objev nového jídla znamená pro štěstí lidské rasy víc než objev hvězdy.“ – Anthelme Brillat-Savarin.
Jak jsem již zmínil, s přibývajícím věkem člověk řeší stále více pohodlí na cestách a je to i můj případ. Dávno je pryč doba, kdy jsem spával na alumatce, dneska mám pohodlnou, několik centimetrů vysokou nafukovací matračku, na které se kolikrát spí lépe než na postelích v hostelu. Spacák je kvalitní péřová duchna, která hřeje i když je venku pod nulou, a přitom se dá sbalit do malého balíčku. A tak bych mohl dlouho pokračovat.
V poslední době jsem ale kromě výbavy začal na cestách dbát taky ne lepší jídlo. Možná to nesouvisí jen s přibývajícím věkem, ale i dobou, kdy všichni řeší superpotraviny, bio, eko a já nevím co ještě. Prostě se snažíme jíst líp a je to obrovský trend. Musím uznat, že přesně s tímto trendem se moje cestovní stravování doposud moc neslučovalo. Vrcholem všeho byla bezesporu čínská polévka na cestách po Asii, kterou jsme jednou nouzově dokonce zkoušeli připravit jen ve studené vodě. Nudle se nerozmočily, dochucovadla taky ne a výsledkem bylo soukání oslizlého blivajzu do dutiny ústní. Když si na to vzpomenu, jsem rád, že se moje cestovní stravovací návyky posunuly.
Vyzkoušel jsem několik způsobů stravování a v poslední době jsem si na cesty oblíbil jídla Adventure Menu, která se vyrábí přímo v Česku (to je mi sympatické). Jedná se o celou řadu jídel, ve které najdete jak hotová jídla určená k ohřátí a okamžité konzumaci, tak produkty jako sušené maso „jerky“ nebo mixy ořechů a semínek určené pro okamžitou konzumaci, třeba jako lehké svačinky. V nabídce jsou kaše, které lze použít jako dezerty nebo snídaně, sáčky obsahující jen 100% masa, ke kterým si člověk musí vytvořit přílohu, ale i jídla hotová, která jen ohřejete a sníte. Celkem je v nabídce 15 druhů jídel a výrobce myslel i na vegetariány, vegany nebo lidi, kteří nemohou lepek. V souhrnu to znamená, že i když vyrazím na delší cestu, tak si mohu nakombinovat dostatek druhů jídla a netlačit do sebe pořád to samé, což se někomu může zdát jako banalita, ale kdo zažil, ten už určitě pokyvuje hlavou.Adventure Menu se vaří z čerstvých, a pokud je to možné i lokálních surovin, a na konzervaci se nepoužívá zbytečná chemie, což je v dnešní době veliké téma. I tak jídlo vydrží až 3 roky.
Většina jídel z řady Adventure Menu je balena v nedehydrovaném stavu, takže pro jejich přípravu nepotřebujete přidávat vodu. Tady asi mnohé napadne nevýhoda v podobě vyšší hmotnosti, kterou nepopírám, ale mě zatím vždycky za ten luxus dobrého jídla stála. Od výrobce mám navíc info, že dehydrované verze jídel se už připravují a brzy budou k mání. Jídla jsou zabalena v uzavíratelných sáčcích, ve kterých je lze rovnou ohřát třeba ve vodní lázni nebo je vyklopit do hrnce.
Prohlédněte si, jak vypadají různá jídla od Adventure Menu…
Specialitou, kterou jsem si já osobně hodně oblíbil je originální Adventure Menu samoohřev jídel, ke kterému potřebujete jen uzavíratelný vak s otvory pro odvod páry a malý sáček, který zajistí vývoj tepla. Celý proces probíhá tak, že do vaku pro ohřev vložíte sáček, na něj postavíte jídlo určené k ohřátí a přilijete malé množství vody (tu odměříte podle rysky na obalu ohřevného sáčku). Během chvíle začne vznikat teplo (exotermická reakce vápno + voda) a za 12 minut máte jídlo ohřáté (ze zkušenosti vím, že i dřív). Samoohřev jsem už zkoušel i v teplotách kolem nuly a ve vyšších nadmořských výška a vždy fungoval v pohodě, dokonce s rezervou, takže zvládne ohřát jídlo i když bude mrznout. Za mě super vychytávka. Sáček po vyčerpání energie snadno zlikvidujete a ohřevný vak lez použít mnohokrát za sebou. Já mám pořád jeden, a to už jsem si pár jídel připravoval.
U jídla asi bude všechny zajímat, jak to vlastně chutná, když to má být na cestách takový luxus. Asi nebude překvapením, že jídla jsou výborná. Vidím to tak já, několik kamarádů, kterým jsem dával nejrůznější jídla ochutnávat, a dokonce i moje žena, která má hodně mlsný jazýček. Třeba u klasiky „knedlo, zelo, vepř“ jsme se se ženou shodli, že takhle dobrou ji kolikrát nedostaneme v lecjaké restauraci. Kaše i jerky jsou výborné, další hotová jídla také a 100% maso bylo vždy šťavnaté a správně dochucené. Trochu slabší za mě bylo veganské jídlo, ale to je pro zapřisáhlého masožravce v podstatě jakékoliv jídlo tohoto ražení. A vyložený průšvih to rozhodně nebyl.
Adventure Menu už mi dělalo parťáka na několika cestách a na další si ho hodlám pořídit taky. Obávám se, že jsem se díky němu dost rozmlsal a návrat ke studené čínské polívce či brkaši z pytlíku s osmaženou cibulkou už nebude možný. Ale nelituju, zase si na cestách žiju o něco líp!