Gallo pinto, empanady, nebo batido. Jaké pokrmy se skrývají za těmito exotickými názvy?
Mezi panamské speciality patří:
Gallo Pinto – typický pokrm, společně s kostarikou i Nikaraguou. Je to rýže, fazole s cibulí a kořením opečené na oleji. K tomu míchaná vajíčka. Dále se k této snídani podavají tortillas a sour cream.
Guacho de marisco – je něco mezi polévkou a hlavním jídlem, obsahuje rýži, vývar z mořských plodů a ryb a mořské plody. Má velice typickou chuť a vůni, u Panamců velice oblíbené jídlo.
Pargo rojo frito – celá ryba, která se podává s rýží smíchanou s kokosem a další přílohu tvoří zelenina.
Pollo sudado – vařená zelenina v kuřecím vývaru
Ropa vieja – maso různého druhu (hovězí, kuřecí i vepřové) uvařené na rajčatovém základu s cibulí a česnekem. Jako většina hlavních jídel se servíruje s rýží.
Empanadas – taštičky plněné mletým masem nebo sýrem. Díky použitému koření chutnají pokaždé jinak (doporučeno ochutnat).
Batido – nápoj vyrobený z čerstvého tropického ovoce jako je mango, papája, ananas a to mixováno buď s vodou nebo s mlékem či jogurtem, máte na výběr.
Rýže s mlékem – typ rýžového pudingu, častý místní dezert
Rozdílné ceny budete moci pozorovat v hlavním městě Panama City, kde jsou celkově vyšší. Nižší ceny jsou naopak v horách a odlehlejších místech země.
Orientační ceny jídla v běžných restauracích:
Snídaně = 4-10 USD
Oběd = 8-20 USD
Večeře = 10-30 USD
Orientační ceny v supermarketu:
Lahev vody 1l = 1 USD
Mléko 1l = 1 USD
Pivo v plechovce = 2,50 USD